آشنایی با دنیای بازاریابی اینترنتی و عناصر آن
وقتیکه صحبت از بازاریابی اینترنتی به میان می آید با طیف بسیار وسعی از ابزار و امکانات آنلاین مواجه می شویم که هر کدام کاربرد و کارایی مخصوص به خود را دارد و برای اینکه بتوانیم از بازار گسترده اینترنت به بهترین شکل ممکن بهره برداری کنیم باید هر یک را بهترین شکل ممکن و در زمان مناسب بکار ببریم.
برای اینکه بدانیم در چه زمانی می توان از هر کدام از این روشها استفاده کرد ابتدا باید انواع روش های مختلف بازاریابی آنلاین را بشناسیم و سپس برای استفاده از آنها تصمیم بگیریم. در ادامه به اختصار به برخی از روشهای پرکاربرد بازاریابی آنلاین اشاره شده است.
بازاریابی با موتورهای جستجو (Search Engine Marketing)
این روش به دو صورت رایگان و پولی انجام می شود. در روش رایگان با بهینه سازی صحیح و اصولی وب سایت و استفاده از تکنیکهای سئو باعث می شود که وب سایت در نتایج جستجو نسبت به سایر وب سایتها جایگاه بالاتری بدست بیاورد و بازدیدکنندگان و خریداران بصورت هدفمند وارد وب سایت بهینه شده شوند و فروش وب سایت را افزایش دهند.
حال موضوعی که مطرح است در خصوص نوع عملکرد موتورهای جستجو می باشد چرا که برای قرار گرفتن در بین بهترین نتایج باید به خوبی با نحوه عملکرد آن آشنا بود. موتورهای جستجو در واقع نرم افزارهای هستند تحت وب که وظیفه جمع آوری و طبقه بندی اطلاعات را از سراسر وب بر عهده دارند. سپس اطلاعات جمع آوری شده را بر حسب کلمه یا عبارت مورد نظر کاربرد، در نتایج جستجو به نمایش در می آورند. اگر این اطلاعات جمع آوری شده دارای نکات خاص و مهمی در زمینه بهینه سازی باشند می توانند در میان نتایج برتر قرار بگیرند. از جمله موارد مهم در بهینه سازی اطلاعات نوع طراحی و یا نحوه انتخاب کلمات کلیدی می باشد.
در تحقیقات صورت گرفته نتایج حاکی از این موضوع بوده است: کلمات کلیدی که در طیف وسط کلمات جستجو شده قرار دارند دارای ارزش بیشتری می باشند, همچنین میزان نرخ تبدیل مشتری به بازدید کننده (Conversation Rate) این کلمات نیز بیش از بقیه کلمات می باشد.
شاخص های برای سنجش در بازاریابی موتورهای جستجو
برای سنجش میزان موفقیت یک وب سایت در بازاریابی موتورهای جستجو از شاخص های ویژه ای استفاده می شود که در ادامه به معرفی و توضیح هر یک می پردازیم.
- اولین شاخص مورد بررسی رتبه صفحه (Page Rank) می باشد. این شاخص به دلیل اهمیت وب سایت بسیار مورد توجه است. رتبه صفحه عددی است بین صفر تا ده که توسط گوگل تولید می شود هرچه این عدد بالاتر باشد میزان ارزش و اهیمت وب سایت نیز بیشتر خواهد بود.
- رتبه نمایش صفحه (Page View) دومین شاخص مورد بررسی می باشد. این شاخص بیانگر تعداد میزان بازدید کننده و ترافیک سایت می باشد. مسلما هرچه میزان این شاخص بهتر باشد میزان فروش کسب و کار نیز بهتر خواهد بود.
- شاخص مدت زمان بارگذاری صفحه (Load Time) مدت زمان لازم برای بارگذاری کامل وب سایت را نمایش می دهد . هرچه این عدد کمتر باشد نشان از کیفیت بالاتر وب سایت خواهد بود.
- بک لینک (Back Link) شاخصی است که بیانگر تعداد لینک های که به وب سایت داده شده است می باشد. هرچه این شاخص بالاتر باشد بیان کننده این موضوع است که وب سایت دارایی اهمیت بالاتری خواهد بود.
موتورهای جستجوی معروف مانند گوگل علاوه بر روش فوق این امکان را به کاربران می دهند که با پرداخت هزینه برای یک عبارت خاص در کنار نتایج جستجو ظاهر شوند.
بهینهسازی و بازاریابی موتورهای جستجو (SEO/SEM)
جایگاه خود را در رتبهبندی موتورهای جستجو بهبود دهید
با توجه به گزارش BrightEdge، جستجو (Organic search) بزرگترین منبع ترافیک است؛ پس بسیاری از کاربران، شما را از طریق جستجو پیدا میکنند. از این رو، رتبه وبسایت شما، در رتبهبندی موتورهای جستجو، از اهمیت شایانی برخوردار است. سئو (SEO) یکی از عوامل تاثیر گذار بر روی این رتبهبندیهاست. علاوه بر این، بهرهگیری از تکنیکهای بازاریابی موتورهای جستجو (SEM)، تولید و انتشار محتوای بکر، موجب افزایش برتری شما میشود.
بازاریابی با شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing)
این روش نیز به دو صورت رایگان و پولی انجام می شود. در روش رایگان با انجام فعالیتهایی در شبکه های اجتماعی باعث می شود کاربرانی که در این شبکه های حضور دارند با شرکت و محصولاتی که ارائه می دهید آشنا شوند.
روش دوم نیز در ازای پرداخت هزینه، تبلیغ شما در صفحات مختلف این شبکه های اجتماعی ظاهر می شود.
اکثر کسبوکار ها از شرکت در نمایشگاههای بزرگ مرتبط با فعالیتشان، غافل نمیشوند و سعی میکنند از همان اول سال برای آنها برنامهای داشته باشند و یا حتی خودشان رویدادهایی برگزار کنند. اما سوال اینجاست که چگونه این کسبوکارها میتوانند غرفههای خود را پر از کسانی کنند که با موضوع کسبوکارشان آشنایی دارند و حضورشان میتواند برای آنها سودآور باشد؟ کسبوکارها میتوانند هزینه زیادی صرف تبلیغات کنند و با روشهای تلبلیغاتی پر هزینه، اعلام کنند که در یک نمایشگاه حضور پیدا خواهند کرد و یا رویدادی پیش رو دارند. اما در مدیریت یک کسبوکار، همیشه چالشی داریم که یک کار را چگونه میتوانیم با هزینه کمی انجام دهیم؟
همان طور که تجربه نشان داده، روشهای دیگری برای اطلاعرسانی وجود دارد که چندان به بودجه تبلیغاتی شما صدمه نمیزنند و بعضا نتایج بهتری نسبت به روشهای تبلیغاتی پرهزینه بر جای میگذارند. هر کسبوکاری در شبکههای اجتماعی به فعالیت میپردازد و کمتر برندی را میبینید که در این نوع فضاهای پرمخاطب حضور نداشته باشند.
از طرفی وبلاگهای کمپانیها، فضای بسیار خوبی برای اشتراکگذاری اخبار و اطلاعرسانی در مورد رویدادها هستند. فقط کافی است که رویداد خود را معرفی و هدف از برگزاری آن و حضور در آن را عنوان کنید.
ممکن است در مورد اهمیت شاخص کلیدی عملکرد (key performance indicator) در کسب و کارهای مختلف چیزهای شنیده باشید، در واقع آنها اعداد و ارقامی هستند که میزان عملکرد را بیان می کنند. بنابراین به وضوح روشن است که باید اندازه گیری و آنالیز شوند. این متریک ها می توانند در چیدمان استراتژی و پیشبرد اهداف شما در شبکه های اجتماعی کمک کند.
KPI در رسانه های اجتماعی می تواند میزان تعامل (engagement) و اشتراک گذاری پست ها (share) یا نرخ ورود به سایت از طریق شبکه های اجتماعی را شامل شود. در این پست به بررسی و توضیح مختصر این معیارها و نحوه آنالیز آنها میپردازیم.
دسته بندی متریک ها شامل :
دسته بندی متریک ها شامل :
- Activity : متریک های مرتبط با میزان عملکرد و فعالیت تیم سوشال مدیا
- Reach: متریک های میزان جذب مخاطب و مخاطب هدف
- Engagement: متریک های میزان تعامل و محبوبیت برند
- Acquisition : متریک میزان موفقیت در ایجاد ارتباط با مخاطبین
- Conversion : شاخصهای میزان فعالیت ، نتایج و فروش
- Retention and advocacy : متریک های موثر در حفظ و رضایت مشتری
بازاریابی شبکه های اجتماعی را نسبت به بازاریابی با موتورهای جستجو از شانس کمتری برای جذب ترافیک و خریدار برخوردار می باشد اما می توان از آنها به بهترین شکل ممکن برای معرفی برند و محصولات خود استفاده کرد.
بازاریابی محتوا (Content Marketing)
این مثل معروف را شاید شنیده باشید "محتوا پادشاه است". موتورهای جستجو بدنبال محتوای با کیفیت و اصیل هستند و به واسطه محتوایی که در وب سایت خود منتشر می کنید بازدیدکنندگان فراوانی از طریق موتورهای جستجو وارد وب سایت شما می شوند. درصورتیکه این بازدیدکنندگان محتوای شما را بپسندند آن را در وب سایت و پروفایلهای شبکه های اجتماعی خود منتشر می کنند و باعث می شوند که افراد زیادی با شما و خدماتتان آشنا شوند.
اشتراکگذاری محتوا در رسانههای اجتماعی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و حتما میدانید که تغییر شکل محتوا و مناسب سازی آن برای هر شبکه اجتماعی چه مقدار زیادی از متخصص تولید محتوا زمان میگیرد. برای اینکه زمان تلف نشود، متخصصین مخاطبانشان را تشویق میکنند تا محتوای آنها را به اشتراک بگذارند. اما نکاتی مهم در بازاریابی محتوا وجود دارد که بدون رعایت آنها، این پروسه صورت نخواهد گرفت:
– مطمئن شوید که دکمههای مربوط به اشتراک گذاری در رسانههای اجتماعی، زیر پستهای شما وجود دارد و در دید و دسترس است. در غیر این صورت بیشک مخاطبانتان هم به فکر اشتراکگذاری نخواهند افتاد.
ویدیو مارکتینگ (Video Marketing)
با افزایش سرعت اینترنت و وجود شبکه های اجتماعی ویدیو محور، اکثر کاربران در اینترنت به دنبال ویدیو های آموزشی و کاربردی مورد نیاز خود می گردند. در صورتیکه از محصولات و خدماتی که در شرکت خود ارائه می دهید ویدیوهای جذابی تهیه کنید و آنها را در اینترنت منتشر کنید، بازدیدکنندگان بسیار زیادی با شما و خدماتی که ارائه می دهید آشنا خواهند شد.همان طور که هر از چند گاهی در همه زمینهها تحولاتی رخ میدهد، در مارکتینگ هم شاهد تغییراتی هستیم که مسیر برنامههای بازاریابی کسبوکارها را تغییر داده است. ویدیو مارکتینگ یکی از مواردی است که اخیرا سبب تغییر و تحول در برنامههای کسبوکارهای بزرگ شده و تجربه نشان داده که دلایل بسیاری وجود دارد که هر کسبوکاری به ویدیو مارکتینگ رو بیاورد.
تمام موارد بالا در صورتی رخ میدهند که کمی در مسیر تولید این ویدیوها خلاق باشید و درست عمل کنید. همیشه خود را جای یک مخاطب بگذارید و ببینید که چه چیزی شما را تشویق به خرید میکند. پیشنهاد میکنم برای درک کامل مقاله تبلیغات ویدیویی را نیز مطالعه کنید
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
این روش به بیان ساده شامل ارسال ایمیلهای گروهی به تعداد زیادی از کاربران و تشویق آنها به بازدید از وب سایت و خرید محصولات وب سایت می باشد.
نوشتن و گردآوری یک ایمیل خوب با هدف فروش یک هنر به حساب میآید. تلاش برای انتقال یک پیام صحیح برای ایجاد موقعیت فروش و راهنمایی کردن مخاطب به سمت وارد شدن به عملیات خرید، کاری است که به راحتی صورت نمیگیرد و هر فردی که روی بازاریابی ایمیلی به فعالیت میپردازد، باید به شدت روی یک سری نکات تمرکز کند. اولین نکته در این است که هر چه قدر هم که ایمیل شما خوب باشد، وقتی که در زمان نامناسب ارسال شود، مطمئن باشید که سریعا توسط مخاطب به سطل آشغال سرویس ایمیلش منتقل خواهد شد. زمان مناسب ارسال ایمیل فقط با تست کردن به دست میآید و به طور مشخص نمیتوان در مورد این موضوع صحبت کرد.اخیرا وبسایت ایمپلیست، تحقیقاتی انجام داده که در نتایج آنها مشخص شده ایمیلهایی که تیتر آنها بیش از ۱۰ واژه دارد بیشتر مورد توجه قرار میگیرند و در جامعه آماری این تحقیق، ۴۶% به چنین ایمیلهایی واکنش نشان دادهاند. در صورتی که ۲۶% دیگر فقط با ایمیلهایی تعامل داشتند که تیترش دارای ۶ واژه یا کمتر بوده است.پس همیشه در نظر داشته باشید که میتوانید محتوا و زمان ارسال ایمیلهای خود را تست کرده و سپس یک تصمیم برای اعمال تغییر در آنها بگیرید. ایمیلهای حاصل از این تستها مستقیما روی فروش شما تاثیر گذاشته و سبب میشوند که مخاطبان خود را راحتتر از طریق ایمیل جذب کنید. ما مقالات بیشتری را در دسته بازاریابی ایمیلی برای شما آماده کرده ایم.استفاده نادرست از این روش و ارسال ایمیل به کاربرانی که مایل به دریافت این ایمیلها نیستند، نارضایتی این کاربران را به دنبال دارد و در استفاده از این روش باید دقت کرد.
تبلیغات آنلاین ( Online Paid advertising)
همانطور که هر روز در نقاط شلوغ و پر تردد شهرها بنرهای تبلیغاتی را مشاهده می کنید، در وب سایتهایی که بازدیدکنندگان فراوانی دارند نیز چنین تبلیغاتی به وفور یافت می شود. این نوع تبلیغات شامل پرداخت هزینه ماهانه برای درج بنر در بخش های مختلف وب سایتهای پربازدید می باشد.
از موثرترین عوامل جلب توجه بازدیدکنندگان و افزایش تعداد کلیکهای وارده، محل نمایش تبلیغات آنلاین در سایت است. هنگامی که بنرهای تبلیغاتی در مکان نامناسبی از وبسایت قرار بگیرند، تعداد کلیکهای وارد شده بر آنها به صورت قابل توجهی کاهش مییابد.
وقتی که میخواهید بیشترین بازدید کننده را با بیشترین تعداد کلیک روی تبلیغات خود داشته باشید، باید مطمئن شوید که بنر ها در نیمه فوقانی وبسایت نمایش داده میشوند. این بدین معناست که تبلیغات آنلاین شما بهتر است در بخش بالایی صفحه وبسایت نمایش داده شود تا هر فردی که آن را باز میکند، بلافاصله با آن مواجه گردد. اگر کاربر مجبور باشد که برای یافتن تبلیغات به پایین صفحه برود، تعداد کلیکها کاهش چشمگیری خواهد داشت و در نتیجه کلیکهای کمتری را دریافت میکنید.
علاوه بر درج بنرهای تبلیغاتی، برخی از وب سایتها این امکان را می دهند که لینک صفحه مورد نظر شما را قسمتی از وب سایت خود درج کنند. اما با توجه به اینکه این روش بازدیدکننده چندانی برای شما به ارمغان نخواهد آورد و توصیه گوگل مبنی بر خریداری نکردن لینک، پیشنهاد می شود از این روش استفاده نکنید.تحقیقات نشان می دهد که بازدیدکنندگان یک صفحه در ۷ ثانیه اول با نگاه به صفحهای که وارد آن شدهاند، محتوا را بررسی می کنند. اگر تبلیغ شما در این ۷ ثانیه به چشم بازدیدکننده برسد، احتمال کلیک بر آن بیشتر میشود. میتوان گفت برای کسب درآمد واقعی، شما تنها ۷ ثانیه وقت ارتباط با بازدیدکننده خود را دارید و در صورتی که این فرصت را از دست دهید، بازدیدکننذه دیگر متقاعد نمیشود که روی بنر تبلیغاتی داخل وبسایت شما کلیک کند. پس بنرها را در مکانهای مناسبی از سایت خود قرار دهید.