یادگیری علوم کامپیوتر

در این مجله به آموزش های مختلف حوزه فناوری میپردازیم

یادگیری علوم کامپیوتر

در این مجله به آموزش های مختلف حوزه فناوری میپردازیم

علوم کامپیوتری با سرعت زیادی در حال پیشرفت و به روز رسانی است. در این مجله سعی خواهیم کرد مباحث مختلفی در این حوزه را بررسی و آموزش های مفیدی را ارایه دهیم

پیوندهای روزانه

۳ مطلب در آبان ۱۴۰۰ ثبت شده است

۲۲
آبان

شکل زیر به صورت پایه‌ای و دقیق، نحوه عملکرد یک سیستم خاص تهویه مطبوع و HVAC را نشان می‌دهد. توجه کنید که در سیستم‌های تهویه مطبوع و HVAC معمولا یک دستگاه تنظیم خودکار وجود دارد که تعیین می‌کند فضای اتاق باید گرم یا سرد شود. همچنین این دستگاه وظیفه تعیین درجه حرارتی که دمای اتاق باید به آن برسد را نیز به عهده دارد.


فن کویل چیست؟

یک دستگاه فن کویل (FCU) وسیله ای ساده است که شامل مبدل حرارتی و فن است. این دستگاه بخشی از سیستم تهویه مطبوع موجود در ساختمان های مسکونی، تجاری و صنعتی و … است. یک فن کویل، دستگاهی با قابلیت های گوناگون است که گاهی اوقات با مکش هوای موجود، درجه حرارت فضای محیط اطراف خود را تنظیم می کند. این کنترل توسط یک سوئیچ دستی خاموش/ روشن یا یک ترموستات انجام می شود. تر موستات به فن یا به شیر کنترل فرمان می دهد که با تغییر دور فن یا تغییر میزان دبی آب ورودی به کویل ها می توان به دمای مطلوب در هر فضا دست یافت.

اساسا دستگاه های فن کویل با آب سرد و گرم از دیگ های مرکزی و چیلر تغذیه می شوند. فن کویل ها برای آن که انرژی تولید شده توسط مولد انرژی (گرم کننده یا خنک کننده) را به محیط ارائه دهند، معمولا از دو لوله (گرم یا سرد) و چهار لوله (هر دو واحد گرمایش و خنک کننده به صورت همزمان) بهره می گیرند.

دستگاه فن کویل نصب نسبتا ساده ای دارد. با این حال، برای اطمینان از عملکرد کارآمد نیاز به تعمیر و نگهداری منظم دارند. هنگامی که یک  فن کویل هوا را خنک می کند، آب کندانس شده به روی کویل ها وارد سینی زیر آن می شود و از آنجا توسط لوله ی درین، آب باید تخلیه گردد.
انواع فن کویل
فن کویل کاستی

فن کویل کاستی به دلیل آن که قابلیت نصب در سقف کاذب را دارد، هیچ فضایی را اشغال نمی کند. همچنین از طراحی ظاهری مناسبی برخوردار است و بسیار زیبا به نظر می رسد. بنابراین افرادی که می خواهند فضای کمتری را به فن کویل اختصاص دهند و از طرف دیگر مایل نیستند که زیبایی محیط شان تحت تاثیر قرار گیرد، در مجموع فن کویل کاستی را انتخاب می کنند. در حال حاضر، عمدتا مراکز خرید لوکس و ادارات از فن کوئل نوع کاستی استفاده می کنند. در هنگام انتخاب این دستگاه باید به نکاتی از جمله قابلیت نصب بر روی سقف های نازک و پمپاژ مناسب آب درین به خارج توجه نمود.
فن کویل کاستی یک طرفه

فن کویل کاستی یک طرفه

فن کویل کاستی یک طرفه عمدتا در سیستم تهویه مطبوع مرکزی استفاده می شود. طراحی این محصول  برای  جریان هوای یک طرفه است و نصب آن بر روی سقف آسان است.
فن کویل کاستی چهار طرفه

فن کویل کاستی چهار طرفه

فن کوئل های کاستی چهار طرفه، دارای ۴ جهت مختلف برای دهش هوای سرد یا گرم هستند. آن ها به یک پمپ درین برای خارج کردن آب کندانس مجهز شده اند. روش کنترل میزان دما و حجم هوا در این دستگاه ها معمولا از طریق ریموت کنترل انجام می گیرد.
فن کویل سقفی توکار

فن کویل سقفی توکار درون سقف کاذب قرار داده می شود. از مزایای این نوع فن کویل سادگی نصب و انتخاب محل دریچه هوادهی برای مصرف کنندگان است.  در بیشتر پروژه های ساختمانی، این فن کویل در بالای درِ ورودی هر فضا و زیر سقف کاذب نصب می گردد. در زیر آن دریچه بازدید جهت دسترسی، تعمیر و نگهداری تعبیه می شود.
فن کویل کانالی

فن کویل کانالی

فن کویل کانالی دارای فشار استاتیک خارجی بالایی است. از نظر ظاهری مشابه  فن کوئل سقفی توکار است و در داخل سقف کاذب قرار می گیرد. فن کویل های کانالی به دلیل صدای بالا و حجم هوای زیاد نسبت دیگر انواع فن کویل ها، معمولا در راهروهای ساختمان های تجاری، لابی ها و همچنین مکان هایی با ارتفاع سقف زیاد مورد استفاده قرار می گیرند.
فن کویل زمینی

فن کویل زمینی از جمله پرکاربردترین انواع فن کویل ها است که به صورت عمودی بر روی زمین نصب می گردد. این دستگاه عمدتا در مراکز اداری و مسکونی یا مکان هایی که امکان ایجاد سقف کاذب وجود ندارد مورد استفاده قرار می گیرد. که از جمله معایب آن اشغال فضا محیط است، اما هزینه نصب آن نسبت به سایر انواع سقفی و توکار کمتر است. طرز کار این مدل ها معمولا به صورت مکش از روبرو یا پشت و دهش هوا از قسمت بالایی فن کویل است.
کاربردهای فن کویل

کاربرد فن کویل

کاربرد این سیستم مربوط به مواردی است که بخواهیم درجه حرارت هر فضا بطور جداگانه کنترل نماییم.

همچنین با استفاده از سیستم کویل از انتقال آلودگی بین اتاق ها جلوگیری به عمل خواهد آمد. کاربردهای مناسب این سیستم عبارتند از: هتل ها، ساختمان های مسکونی، ساختمان های اداری، بیمارستان ها و غیره.
مزایای فن کویل

مزیت اصلی فن کویل این است که سیستم لوله کشی آن نیاز به فضای کمتری دارد. این دستگاه قابلیت کار با یک سیستم چیلر و حرارت مرکزی را نیز دارد. همچنین می توان  به منظور کاهش هزینه های انرژی ، فضاهای مختلف را به صورت مجزا کنترل نمود. این دستگاه امکان کنترل هر اتاق را به صورت جداگانه فراهم می کند. از آنجا که این سیستم می تواند با دمای پایین آب نیز گرم شود، درنتیجه برای مناطقی که تولید گرما صرفا توسط صفحات خورشیدی انجام می گیرد مناسب است. برای طراحی تأسیسات موجود ساختمان، لوله کشی و سیم کشی فن کویل از کانالهای بزرگ مورد نیاز برای یک سیستم تمام هوا ساده تر است.
سیستم لوله کشی فن کویل

سیستم های فن کویل به دو نوع تقسیم می شوند: فن کویل دو لوله ای و فن کویل چهار لوله ای. فن کویل دو لوله ای دارای یک لوله ورودی و یک لوله بازگشتی است. لوله تامین آب سرد یا گرم (بسته به هر فصل از سال) به فن کویل وظیفه انتقال آب را بر عهده دارد. واحدهای فن کویل چهار لوله ای دارای دو لوله تامین و دو لوله بازگشت است. این موضوع باعث می شود تا آب گرم یا سرد در هر زمان و بر حسب نیاز و فرمان کنترلی وارد فن کویل شود.

از آنجایی که اغلب لازم است همزمان قسمت های مختلفی از ساختمان را گرم یا سرد کنند، ، دستگاه فن کویل چهار لوله ای به دلیل توان تامین همزمان حرارت و برودت بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

فن کویل ممکن است به شبکه های لوله کشی با استفاده از طرح های توپولوژی مختلف مانند “بازگشت مستقیم” مجهز به شیرهای بالانس مستقل از فشار، “بازگشت معکوس” متصل شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر نگاه کنید به کتاب ASHRAE “سیستم ها و تجهیزات ۲۰۰۸″، فصل ۱۲.
ترموستات های فن کویل

ترموستات دیجیتال هانیول مدل O3 TF428SN

ترموستات دستگاهی است که دمای یک حجم کنترل یا فضا را اندازه گیری می کند و فرامینی صادر می کند تا دمای سیستم در نزدیکی یک نقطه دلخواه حفظ شود.

https://lograno.com

ترموستات ها در سیستم هایی مورد استفاده قرار می گیرند که نیاز باشد گرمایش یا سرمایش را به درجه حرارت مورد نیاز تنظیم کنند. از نمونه هایی که در آن ها ترموستات به کار رفته است می توان به گرمایش ساختمان ها، گرمایش مرکزی، سرمایش و تهویه مطبوع و وسایل آشپزخانه از قبیل اجاق و یخچال اشاره کرد.

ترموستات فن کویل به عنوان کنترل کننده “حلقه بسته” عمل می کند، که هدف آن کاهش خطا بین درجه حرارت مورد نظر و اندازه گیری شده است. گاهی اوقات ترموستات به صورت ترکیبی از حسگرهای حساس و کنترل یک سیستم، همانند ترموستات خودرو عمل می کند. در واقع ترموستات وظیفه تشخیص کم یا زیاد بودن دمای موجود نسبت به دمای مورد نظر را دارد تا فرمان تغییر جریان ورودی را به فن کویل بدهد.

ترموستات‌ فن کویل انواع مختلفی دارد که مهمترین تقسیم بندی، دو دسته ترموستات آنالوگ (ترموستات مکانیکی) و ترموستات دیجیتال است. ترموستات ها با توجه به نوع لوله کشی فن کویل ها (۲ یا ۴ لوله) انتخاب می شوند.
نحوه انتخاب فن کویل
نوع

فن کویل ها دارای انواع مختلفی مانند فن کویل های کاستی، یک طرفه یا چهار طرفه، سقفی توکار، کانالی و زمینی هستند که بر اساس نوع کاربری طراحان انتخاب می شود.
ظرفیت

در هنگام محاسبه ظرفیت فن کویل که بر مبنای میزان بار برودتی کل (محسوس و نهان) هر فضا تعیین می گردد همواره سعی نمایید که ظرفیت فن کویل را در دور متوسط مبنای محاسبه قرار دهید.

ظرفیت فن کویل

Q: بار برودتی ساختمان بر حسب (BTU/MIN)

M: دبی هوای فن کویل بر حسب (CFM)

CP: گرمای ویژه هوا در فشار ثابت که عددی معادل ۰۱۸/۰ بر حسب (BTU/ft3. °F)

TΔ: اختلاف دمای بین هوای ورودی و خروجی فن کویل بر حسب درجه ی فارنهایت
سطح صدا

سطح صدا یکی از عواملی است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد. موفقیت یا شکست پروژه ی نصب ممکن است بر سطح صدای نهایی تاثیر داشته باشد، و این عامل اغلب نادیده گرفته می شود. از دیگر عوامل موثر بر سطح صدا می توان به ارتفاع سقف، نوع ساخت و ساز سقف، اتاق های آکوستیک و به طور کلی چگونگی قرار گرفتن فن کویل و نوع موتور و فن به کار گرفته شده اشاره کرد.

همچنین در انتخاب فن کویل باید به نکاتی مانند ابعاد دستگاه، زیبایی ظاهری، قابلیت کنترلی مناسب و قیمت آن نیز توجه کرد.
طرز کار فن کویل

آب سرد یا گرم تولید شده ی چیلر یا بویلر توسط پمپ ها از طریق رایزرها به لوله هایی با قطر کوچکتر فرستاده می شوند تا به فن کویل ها (FCU) هدایت شوند. FCU اساسا جعبه ای با فن داخلی است که هوای داخل فضا را می کشد و آن از روی کویل گرم یا سرد عبور می دهد تا دمای هوا را تغییر دهد و سپس این هوا را به داخل فضا پخش می کند. آب سرد به  FCU وارد می شود و از طریق کویل خنک کننده (مجموعه ای از لوله های نازک) عبور کرده و گرمای هوای داخل آن را جذب می کند. آب سرد، گرم شده و در نتیجه هوا در سراسر آن سرد می شود. هنگامی که آب سرد از کویل خنک کننده خارج می شود، در حدود ۵ درجه سانتی گراد (۵۳.۶ درجه فارنهایت) گرمتر خواهد شد و به ۱۲ درجه ی سانتیگراد می رسد. سپس آب سردِ گرم شده از طریق رایزرهای مسیر بازگشت به سمت اواپراتور چیلر بازگردانده می شود. آب سرد مجددا خنک می شود و آماده چرخش درون ساختمان و جمع آوری بار حرارتی بیشتری خواهد شد.

نحوه عملکرد سیستم‌های تهویه مطبوع و HVAC
شکل ۹: نحوه عملکرد سیستم‌های تهویه مطبوع و HVAC

نکته مهمی که در شکل بالا مشاهده می‌شود این است که سیستم فوق طوری طراحی شده است که سیم پیچ‌ها یا کویل‌های موجود در مجموعه، قابلیت گرم یا سرد شدن را داشته باشند. توجه کنید که مطابق شکل، سیم پیچ‌ها توسط بویلر، گرم و توسط چیلر، سرد می‌شوند.

با دقت به شکل بالا متوجه می‌شوید که هوا ابتدا از بیرون به داخل سیستم می‌آید و سپس از روی سیم‌پیچ یا کویل‌ها عبور می‌کند و در نهایت پس از گرم یا سرد شدن، به درون اتاق منتقل می‌شود.

توجه کنید که همزمان با ورود هوا از سیستم تهویه مطبوع و HVAC به درون اتاق، قسمتی از هوای اتاق از طریق یکی از خروجی‌ها به سیستم تهویه مطبوع باز می‌گردد. در واقع با استفاده از این فرایند، هوای اتاق با هوای تازه جایگزین می‌شود.

نوع دیگری از سیستم‌های تهویه مطبوع حضور دارند که این سیستم‌ها، سیستم‌های تهویه مطبوع کوچک هستند. نحوه عملکرد این سیستم به صورت کلی اینگونه است که، ابتدا گرما از درون یک اتاق جمع آوری می‌شود و سپس این گرما به بیرون از اتاق منتقل می‌شود و در نتیجه این فرایند، دمای هوای اتاق کاهش می‌یابد. این سیستم را می‌توان در مکان‌هایی مانند خودروها مشاهده کرد. مکانیزم عملکرد این سیستم به صورت دقیق در شکل زیر به تصویر کشیده شده است.
سیستم تهویه مطبوع کوچک
شکل 10: نمایی از یک سیستم تهویه مطبوع کوچک

مکانیزم بالا نشان می‌دهد که چگونه یک سیستم گرما را از یک اتاق دریافت می‌کند و سپس گرمای دریافتی را درون یک مجموعه ذخیره می‌کند و در نهایت این گرما را به هوای بیرون از اتاق انتقال می‌دهد.

سیستمی که در بالا نشان داده شده، از پنج قسمت مهم تشکیل شده است و برای عملکرد صحیح این مجموعه، باید تمام این پنج قسمت به صورت صحیح و هماهنگ فعالیت کنند.
شیر انبساط

این وسیله باعث ایجاد یک محدودیت و توقف در مسیر جریان سیال درون سیستم می‌شود. نکته دیگر این است که این وسیله افت فشار زیادی را نیز در سیستم ایجاد می‌کند.
اواپراتور یا تبخیر کننده

این وسیله حاوی مبردی است که با استفاده از تبخیر این مبرد، دستگاه قادر خواهد بود تا گرمای موجود در محیط را از بین ببرد. توجه کنید که تبخیر یک فرایند گرماگیر است. بنابراین مبرد درون اواپراتور، طی فرایند تبخیر، از محیط گرما می‌گیرد.
کمپرسور

کمپرسور را می‌توان به صورت کلی به عنوان دسته‌ای از توربوماشین‌ها معرفی کرد. کمپرسور در سیستمی که در بالا معرفی شد، قلب تپنده سیستم را تشکیل می‌دهد. کمپرسور در این سیستم تهویه مطبوع، انرژی و نیروی پیشرانش یا تراست تولید می‌کند و در نتیجه این نیرو، مبرد درون سیستم به حرکت در می‌آید.
کندانسور

همانطور که اشاره شد گرمای اتاق توسط مبرد موجود در تبخیر کننده یا اواپراتور دریافت می‌شود. برای کامل شدن چرخه نشان داده شده، نیاز هست که مبرد تبخیر شده دوباره و طی فرایند میعان به حالت مایع بازگردد. این فرایند در کندانسور انجام می‌شود.

نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که فرایند میعان، یک فرایند گرماده یا گرمازا است. بنابراین کندانسور در این فرایند، به عنوان وسیله‌ای محسوب می‌شود که گرما را از مبرد به محیط بیرون منتقل می‌کند.
خشک کن

به منظور حفظ کیفیت هوای اتاق، محفظه‌ای شامل فیلتر در اتاق قرار داده می‌شود که به وسیله آن می‌توان رطوبت و آلاینده‌های موجود در اتاق را تنظیم کرد. توجه کنید که حضور این مدل فیلتر برای یک فضای کوچک و بسته، ضروری به نظر می‌رسد.
انواع سیستم‌های تهویه مطبوع و HVAC

شش نوع اصلی از سیستم‌های HVAC در این بخش مورد بررسی قرار خواهند گرفت. شیوه عملکرد کلی این شش سیستم تغییرات بسیار کمی نسبت به مباحث اشاره شده در بخش‌های قبل دارد.
پمپ حرارتی

همانطور که می‌دانیم، گرما به صورت معمول تمایل دارد که از جسم گرم به جسم سرد یا از محیط با دمای بالا به محیط با دمای پایین منتقل شود. اما پمپ حرارتی مجموعه‌ای است که مسیر حرکت حرارت را در خلاف حرکت معمول آن ایجاد می‌کند. در واقع پمپ حرارتی گرما را از جسم یا یک محیط با دمای پایین به جسم یا محیط با دمای بالاتر منتقل می‌کند.

شکل زیر نمایی از یک پمپ حرارتی را به تصویر کشیده است.
پمپ حرارتی
شکل ۱۱: نحوه عملکرد یک پمپ حرارتی

پمپ حرارتی یک سیستم با کارایی و بازده بالا است و با استفاده از روندی که در ابتدای بخش توضیح داده شد، دمای اتاق را کنترل می‌کند. حالتی را در نظر بگیرید که هدف از به کارگیری پمپ حرارتی، گرم کردن یک محیط است. در این حالت، پمپ حرارتی از چرخه و سیکل تبرید مورد استفاده در تهویه مطبوع و یخچال‌ها استفاده می‌کند ولی هوای گرم تولید شده را به سمت مخالف یعنی به درون اتاق منتقل می‌کند.

توجه کنید که با برعکس کردن جریان هوا در پمپ حرارتی، می‌توان از این وسیله برای خنک کردن یک اتاق استفاده کرد. نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که وقتی پمپ حرارتی برای سرمایش مورد استفاده قرار می‌گیرد، مکان کویل‌ها در سیستم عوض می‌شود ولی چرخه عملکرد آن تغییر نمی‌کند.

در یک پمپ حرارتی، مایع موجود در تبخیر کننده و اواپراتور، به بخار تبدیل می‌شود و طی این فرایند از محیط گرما دریافت می‌کند. در مرحله بعد فشار این بخار توسط کمپرسور افزایش می‌یابد و پس از آن، گاز پر فشار به کندانسور وارد می‌شود و در این قسمت و طی فرایند میعان به مایع تبدیل می‌شود. توجه کنید که میعان یک فرایند گرماده یا گرمازا است و طی این فرایند، گاز موجود در سیستم گرما را به محیط انتقال می‌دهد.
یونیت پشت بامی

«یونیت پشت بامی» (Rooftop Unit) یا پکیج پشت بامی کاربرد بسیار زیادی در علم تهویه مطبوع و صنایع مرتبط به آن دارد. توجه کنید که این مجموعه را تحت عنوان «دستگاه انتقال هوا» (Air Handler) نیز معرفی می‌کنند.

این مجموعه، همانطور که از نام آن پیداست، از یک سیستم بزرگ تهویه مطبوع و HVAC تشکیل شده و در پشت بام قرار داده می‌شود. هدف از طراحی چنین سیستمی، معتدل کردن دمای یک محیط بزرگ است.

همانطور که اشاره شد، سیستم یونیت پشت بامی، از یک جعبه بزرگ در پشت بام ساختمان اداره یا سایر انواع ساختمان‌ها تشکیل شده است. درون این جعبه اجزای مختلفی مانند، یک دمنده، المان‌های گرمایش و سرمایش، فیلتر، محفظه‌ها و دمپرها قرار دارند.

جعبه بزرگی که در بالا معرفی شد، به داکت‌های سیستم تهویه ساختمان متصل است و از این طریق، هوای تولید شده در کل ساختمان توزیع می‌شود و در نهایت بر حسب مدلی که سیستم یونیت پشت بامی از آن استفاده می‌کند، هوا به داخل سیستم باز می‌گردد و چرخه کامل می‌شود. شکل زیر نمایی از یک سیستم یونیت پشت بامی یا دستگاه انتقال هوا را به تصویر کشیده است.
نحوه عملکرد یونیت پشت بامی
شکل 12: نحوه عملکرد یونیت پشت بامی
پمپ حرارتی با استفاده از مایعات گرم

پمپ حرارتی با استفاده از مایعات گرم و یا به صورت عمومی، هر کدام از پمپ‌های حرارتی زمین‌گرمایی، ابزارهایی برای تامین گرمایش و سرمایش پایدار و قابل تحمل هستند. در واقع این سیستم با استفاده از دمای متعادل زمین در زمستان و تابستان، گرمایش و سرمایش را انجام می‌دهد.

توجه کنید که استفاده از پمپ حرارتی با استفاده از مایعات گرم، در زمان حاضر، روش رایجی نیست و دلیل این موضوع این است که این مجموعه باید در نزدیکی یک حجم انبوه آب قرار بگیرد. اما محبوبیت سیستم‌های مختلف پمپ حرارتی زمین گرمایی به سرعت رو به افزایش است. در واقع این سیستم یکی از سیستم‌های تولید انرژی پاک محسوب می‌شود و استفاده از آن کمک بسیار زیادی به محیط زیست می‌کند.

نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که سیستم‌های پمپ حرارتی با استفاده از مایعات گرم با بهره گرفتن از دمای متعادل زمین، بازده سیستم تهویه مطبوع و HVAC را بهبود می‌بخشند. توجه کنید که نکته فوق برای انواع مختلف پمپ حرارتی مانند فعالیت در آب یا زمین، کاربرد دارد. همچنین این نکته برای هر دو حالت گرمایش و سرمایش بیان شده است. شکل زیر نمایی از یک سیستم پمپ حرارتی با استفاده از مایعات گرم را بیان می‌کند.
سیستم پمپ حرارتی با استفاده از مایعات گرم
شکل 13: نمای کلی سیستم پمپ حرارتی با استفاده از مایعات گرم

قدم بعدی در این سیستم این است که یک حفره در نزدیکی سیستم تهویه مطبوع یا HVAC ایجاد شود. بنابراین آب سرد در زیر زمین می‌تواند توسط سیستم به بالا منتقل شود و آب شرب و همچنین آب مورد نیاز برای چرخه پمپ حرارتی را تامین کند. بنابراین ابتدا آب بالا آمده از زمین، فیلتر می‌شود و سپس در یک مبدل حرارتی قرار می‌گیرد. بنابراین گرما از آب گرفته می‌شود و از این گرما برای افزایش دمای سیستم آب خانه استفاده می‌شود.

همانطور که بیان شد به وسیله سیستم پمپ حرارتی با استفاده از مایعات گرم، می‌توان گرمایش و سرمایش و همچنین آب گرم مصرفی را در ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری تامین کرد. در شکل زیر نمایی دیگر از یک سیستم زمین گرمایی را نشان می‌دهد که منبع تامین انرژی آن می‌تواند به صورت افقی یا عمودی در زمین باشد و یا این منبع می‌تواند یک رودخانه و مخزن آب در نزدیکی منطقه در نظر گرفته شود.
شیوه عملکرد منبع زمین گرمایی
شکل 14: شیوه عملکرد منبع زمین گرمایی

شکل زیر هم به صورت مختصر شیوه استفاده از منبع زمین گرمایی در زمستان و تابستان را به تصویر کشیده است. با توجه به این شکل و همچنین توضیحات و شکل‌هایی که در بالا بیان شد، شیوه استفاده و کاربرد دقیق سیستم پمپ حرارتی با استفاده از مایعات گرم را در حالات مختلف می‌توانید به راحتی مورد بررسی و ارزیابی قرار دهید.
منبع زمین گرمایی در زمستان و تابستان
شکل 15: منبع زمین گرمایی در زمستان و تابستان
سیستم‌های پکیج تهویه مطبوع و HVAC

  • یک برنامه نویس
۲۲
آبان

در یک دسته بندی کلی این سیستمها به دو نوع چیلر تراکمی هوا خنک ( هوایی ) و چیلر تراکمی آب خنک ( آبی ) تقسیم بندی میشوند. چیلر تراکمی آبی در صنعت تأسیسات، آب سرد مورد نیاز کویل سرمایش فن کویل ها و هواسازها را تأمین می نماید. در یک مقایسه کلی بین چیلرهای آبی و هوایی می توان گفت، راندمان چیلرهای آبی همواره بیشتر از راندمان چیلرهای هوایی می باشد.

انواع چیلر معتبر تراکمی

سیستم‌های گرمایش انواع مختلفی را در بر می‌گیرند. برخی از این سیستم‌ها شامل کوره‌ها می‌شوند که در آن‌ها مواد مختلف برای تولید حرارت و گرما سوخته می‌شوند. در این مدل سیستم‌ها، حرارت تولید شده در کوره از طرق داکت به هوای درون اتاق منتقل می‌شود.

نوع دیگری از سیستم‌های گرمایش بویلر یا دیگ بخار است. این بویلرها، به آب گرما می‌دهند و محصول نهایی را به سمت رادیاتورها یا رادیاتورهای کف هدایت می‌کنند. نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که کوره به صورت عمومی با استفاده از گاز طبیعی یا پروپان فعالیت می‌کند. این در حالی است که یک بویلر از گاز یا نفت برای گرم کردن آب استفاده می‌کند.
سیستم گرمایش رادیاتور

در سیستمهای تهویه مطبوع و سرماساز صنعتی از چیلر تراکمی برای تأمین آب سرد این سیستمها استفاده میشود. در واقع مبردهای تراکمی اصلی ترین بخش تهیه آب سرد در این دستگاه ها هستند. از نام آنها نیز مشخص است که عملکردشان بر اساس سیکل تبرید تراکمی میباشد.

چیلر تراکمی جهت ایجاد برودت انرژی الکتریکی مصرف می کند. این انرژی درون کمپرسور به مصرف می رسد. جهت ایجاد برودت انرژی الکتریکی مصرف می کندکه این انرژی درون کمپرسور به مصرف می رسد. در این دستگاه گاز ابتدا توسط کمپرسور ، متراکم می‌گردد.

این گاز سپس به کندانسور وارد شده توسط آب یا هوای محیط ، خنک شده و به مایع تبدیل می‌گردد. این مایع با عبور از شیر انبساط وارد خنک ‌کننده ( اواپراتور ) می‌شود که در فشار کمتری قرار دارد. این کاهش فشار باعث تبخیر مایع گردیده و در نتیجه مایع سردکننده با گرفتن حرارت نهان تبخیر خود از محیط خنک ‌کننده ، باعث ایجاد برودت در موادی که با قسمت خنک‌ کن در ارتباطند می‌گردد .

در این سیستم همانند تمام سیکل تبریدها دارای ۴ قطعه اصلی کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور می­باشد و مبرد که شریان حرکت سیکل تبرد می­باشد.


شکل ۴: سیستم گرمایش رادیاتور

نوع دیگری از سیستم‌های گرمایش نیز موجود هستند، این سیستم گرمایش در کف اتاق حضور دارد و گرمایش در این نوع از سیستم‌ها را گرمایش از کف می‌نامند. این نوع از سیستم‌های تهویه مطبوع از سیستم‌های پایپینگ و لوله‌کشی در کف اتاق استفاده می‌کنند. جنس این لوله‌ها از نوع لوله‌های انعطاف پذیر است که درون آن‌ها سیالی به نام آب یا محلول گلیکول جریان دارد.
سیستم گرمایش از کف
شکل ۵: سیستم گرمایش از کف

گرمایش از کف را در انواع کف‌ها با جنس‌های مختلف مانند بتن می‌توان انجام داد و در برخی از حالات نیز این روش، روشی پر بازده برای تولید گرما در خانه به حساب می‌آید.  این نوع از گرمایش را در کف پوش‌های چوبی نیز می‌توان اجرا کرد و در این حالت باید دقت زیادی انجام داد تا طراحی و نصب لوله‌ها به خوبی و به صورت صحیح انجام شود.
سیستم گرمایش از کف
شکل 6: سیستم گرمایش از کف
سیستم سرمایش

تعداد زیادی از سیستم‌های تهویه مطبوع طوری طراحی شده‌اند که قابلیت نصب توسط مشتری را دارند و بهترین انتخاب از بین این نوع از سیستم‌های تهویه مطبوع اسپلیت‌های کوچک هستند.
سیستم سرمایش در تهویه مطبوع HVAC
شکل ۷: سیستم سرمایش

نوع دیگری از سیستم‌های سرمایش نیز حضور دارند که برای آب و هوای خشک مناسب هستند. این نوع از سیستم‌ها را «کولرهای آبی» (Evaporative Coolers) می‌نامند. توجه کنید که این نوع از کولرها، هوا را از بیرون می‌مکند و آن را از روی پوشال‌ها و مقاطع خیس عبور می‌دهند و در نهایت هوای مرطوب و خنک شده را به محیط اتاق منتقل می‌کنند.
سرمایش محیط زندگی به کمک کولر آبی
شکل ۸: سرمایش محیط زندگی به کمک کولر آبی
نحوه عملکرد سیستم‌های تهویه مطبوع و HVAC

 

 

اجزای چیلر تراکمی و وظایف آنها

  1. الکترو موتور: میل لنگ کمپرسور را به حرکت درمی‌آورد حرکت دورانی میل لنگ باعث حرکت رفت و برگشت پیستون در داخل سیلندر می‌گردد در نتیجه گاز مبرد در کمپرسور متراکم می‌شود.
  2. کوپلینگ: جفت‌کننده محور الکترو موتور با محور میل لنگ کمپرسور است.
  3. کمپرسور: گاز خروجی از اواپراتور را متراکم کرده وارد کندانسور می‌کند.
  4. لوله رانش: گاز خروجی از کمپرسور را به کندانسور هدایت می‌کند.
  5. کندانسور: کندانسور این چیلر از نوع پوسته و لوله است در داخل پوسته گاز مبرد و در داخل لوله‌ها آب خنک جریان دارد. گاز داغ و متراکم توسط لوله وارد پوسته کندانسور می‌شود. به علت تماس با لوله‌های مسی حاوی آب خنک، خنک شده به مایع تبدیل می‌شود و از پایین از طریق لوله خارج می‌شود. آب جریانی از طریق لوله وارد کندانسور شده و از طریق لوله خارج می‌شود. آب خروجی از کندانسور به برج خنک کن هدایت می‌شود تا پس از خنک شدن دوباره به کندانسور برگردد.
  6. لوله خروج مایع مبرد از کندانسور
  7. شیر سرویس کندانسور: برای بستن لوله خروج مبرد از کندانسور در مواقع سرویس و تعمیرات و توقف طولانی دستگاه مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  8. شیر تغذیه ماده مبرد: برای شارژ سیستم استفاده می‌شود.
  9. فیلتر درایر یا صافی رطوبت گیر: وجود مواد جامد و رطوبت در دستگاه تبرید موجب بروز اشکالاتی می‌گردد که برای جلوگیری آن از وسیله‌ای به نام فیلتر برای گرفتن مواد جامد و درایر برای گرفتن رطوبت موجود در سیستم استفاده می‌شود.
  10. شیر برقی: که در صورت وصل بودن جریان الکتریکی مسیر عبور مایع مبرد را باز نگه می‌دارد این شیر برقی از ترموستات فرمان می‌گیرد.
  11. شیشه رویت یا سایت گلاس: میزان تغذیه ماده مبرد در سیستم و همچنین وجود رطوبت بیش از حد را در سیستم مشخص می‌نماید.
  12. اواپراتور: ماده مبرد پس از عبور از شیر انبساط وارد اواپراتور چیلر تراکمی می‌شود و در داخل لوله‌های مسی تبخیر شده و به صورت بخار از اواپراتور خارج می‌شود. تبخیر در اواپراتور باعث سرد شدن آب جریانی در پوسته می‌گردد. آب سرد شده از محل بطرف هواساز و فن کویلها جریان می‌یابد و در برگشت از هواساز یا فن کویلها از محل وارد اواپراتور چیلر تراکمی می‌شود.
  13. شیر انبساط ترموستاتیک: که از دمای گاز خروجی از اواپراتور تأثیر گرفته مقدار ماده مبرد ورودی به اواپراتور را تنظیم می‌نماید.
  14. لوله مکش: که گاز خروجی از اواپراتور از طریق لوله وارد قسمت مکش کمپرسور می‌گردد.
  15. تابلو وسایل اندازه‌گیری و کنترل فشار: که مانومترهای فشار زیاد و فشارکم کنترل فشار کم و زیاد و کنترل فشار روغن روی آن نصب شده‌اند.

 

چیلر تراکمی چطور کار میکند

در چیلر تراکمی گاز ابتدا توسط کمپرسور ، متراکم می‌گردد . این گاز سپس به کندانسور وارد شده توسط آب یا هوای محیط ، خنک شده و به مایع تبدیل می‌گردد. این مایع با عبور از شیر انبساط وارد خنک‌کننده ( اواپراتور ) می‌شود که در فشار کمتری قرار دارد. این کاهش فشار باعث تبخیر مایع گردیده و در نتیجه مایع سردکننده با گرفتن حرارت نهان تبخیر خود از محیط خنک‌کننده ، باعث ایجاد برودت در موادی که با قسمت خنک‌کننده در ارتباطند می‌گردد . سپس گاز ناشی از تبخیر ، به کمپرسور منتقل می‌شود.

https://lograno.com

نقشه چیلر تراکمی در دو حالت یکی شماتیک مکانیزم عملکرد خنک کاری و دیگری چرخه کارکرد چیلر می باشد. به این صورت است که آب خنکی که توسط برج خنک کننده خنک کاری روی آن صورت گرفته توسط پمپ وارد کندانسور چیلر می شود تا گرمای مبرد را دریافت کند و سبب خنک شدن مبرد شود. پس از انتقال گرما توسط مبرد به آب ، آب گرم شده مجددا به برج خنک کننده بر می گردد تا خنک کاری روی آن ادامه یابد.

این سیکل خنک کاری دائما ادامه پیدا کند تا دمای معین به دست آید . سپس مایع مبردی که در چیلر خنک کاری رو ی آن صورت گرفته توسط پمپی به دستگاه فن کویل یا هواساز انتقال پیدا می کند و با دریافت گرما از محیط مجددا به چیلر باز می گردد تا عملیات خنک کاری انجام گیرد. در ادامه نحوه استقرار اجزاء درون چیلر تراکمی به تصویر کشیده خواهد شد.

  • یک برنامه نویس
۲۲
آبان

اصول شرایط کار چیلر تراکمی به صورت شرایط زیر است :

    دمای آب رفت برج خنک کن بایستی ۲۸ درجه سانتیگراد باشد.
    دمای آب برگشت برج خنک کن بایستی ۵ درجه سانتیگراد با رفت اختلاف داشته باشد.
    فشار گاز فریون در مکش چیلر تراکمی بایستی ۴۵ تا ۷۵ پی اس آی ورانش ۲۰۰ تا ۲۶۰ پی اس آی باشد با کندانسور آبی.
    هنگامی که می‌خواهیم گاز تزریق کنیم بایستی شیر سرویس آن را ببندیم.
    در حالت کارکرد چیلر تمامی شیرهای آن بایستی باز باشد. مکش – رانش – مایع.
    برای روشن کردن چیلر ابتدا فن برج سپس پمپ فن کوئل و بعد از آن پمپ برج را روشن می‌کنیم.
    برای وکیوم کردن چیلرهای تراکمی بایستی دستگاه خاموش باشد.
    برای روغن زدن هم باید دستگاه خاموش باشد.
    فشار روغن حداقل PSi 20 بیشتر از درجه فشار مکش باشد.
    سطح شیشه نشان دهنده مایع مبرد باید صاف و بدون حالت کف زدگی باشد.
    روغن داخل کمپرسور حدود ۱/۲ سطح شیشه روغن نما باشد و اگر از ۱/۴ سطح شیشه کمتر باشد روغن لازم را تأمین کنید.
    مقدار اسید برای هر ظرفیت چیلر معادل ۱/۵ کیلوگرم پیشنهاد می‌شود.
    از گیج قرمز برای فشار زیاد و تست ازت استفاده می‌شود.
    از گیج آبی (یا سبز) برای فشار کم و وکیوم کردن دستگاه چیلر استفاده می‌شود.
    در کنار دریا فشار وکیوم باید ۱/۲۹ اینچ جیوه باشد و در تهران ۲۷ اینچ جیوه.

قیمت چیلر تراکمی
سیکل تبرید چیلر تراکمی

سیکل تبرید در چیلر تراکمی از چهار بخش اصلی تشکیل می شود که به ترتیب عبارتند از:

    کمپرسور
    کندانسور
    شیر انبساط
    اواپراتور
    مبرد

سیکل تبرید در چیلرهای تراکمی
1. کمپرسور چیلر تراکمی

یک دستگاه مکانیکی است که با کاهش حجم گازها، فشار آن‌ها را افزایش می‌دهد. این بخش اصلی ترین قسمت سیکل محسوب می شود . زیرا وظیفه ی اصلی آن متراکم کردن و افزایش فشار گاز های مبرد مانند R22 و R134 و R410A و R407C و… است.

محرک های اصلی کمپرسور از انواع مختلفی تشکیل شده است مانند موتور احتراق داخلی یا موتور الکتریکی. در اینجا می توانیم به انواع مختلف کمپرسورهای سیکل تبرید اشاره کنیم که عبارتند از اسکرال ، اسکرو ، رفت و برگشتی و سانتریفیوژی.

سیکل تبرید چیلر تراکمی

    کمپرسور اسکرال ( حلزونی) : در این نوع کمپرسور ها مبرد بین دو چرخ دنده حلزونی که یکی متحرک و دیگری ثابت است متراکم میشود.
    کمپرسور چیلر تراکمی

مزایای کمپرسور های اسکرال:

    طول عمر بالا و نگهداری آسان
    کارکرد آرام بدون صدا و لرزش
    داشتن cop (ظریب عملکرد) بالاتر از 3
    تعداد کم قطعات متحرک
    مقاومت در برابر بازگشت مایع
    قابلیت تامین تناژ پایین از 2 الی 100 تن تبرید

از چیلرهای تراکمی که در آنها از کمپرسور اسکرال استفاده می شود به چیلر تراکمی اسکرال نام برده می شود.

    کمپرسور اسکرو (مارپیچ) : در این نوع کمپرسورها مبرد بین دو چرخ دنده مارپیچی متراکم میشود.کمپرسور مارپیچ چیلر تراکمی

مزایای کمپرسور های اسکرو :

    تعداد بسیار کم قطعات متحرک
    استهلاک , لرزش و صدای کمتر
    مقاومت در برابر بازگشت مایع
    قابلیت وسیع برای کنترل ظرفیت
    قابلیت تامین تناژهای بالاتر
    زیر بار رفتن بصورت تدریجی
    از 50 الی 560 تن تبرید

تنها عیب کمپرسور اسکرو قیمت بالاتر نسبت به کمپرسور رفت و برگشتی و سانتیریفیوژی میباشد. به چیلرهایی که درون آنها از کمپرسور اسکرو استفاده شده است چیلر تراکمی اسکرو نیز گفته می شود.

https://barnamenevis.org/member.php?437802-zahrahvac

https://www.urlrate.com/www/lograno.com

https://www.bunity.com/lograno

https://forums.qloapps.com/user/zahrahvacpo

https://rb.gy/vt2t9g

https://rebrand.ly/rtk7wja

https://rebrand.ly/d2a138

https://rebrand.ly/2f805b

https://rebrand.ly/9408d7

https://rebrand.ly/cd64ce

https://cutt.ly/fTg20GY

https://cutt.ly/xTg24mt

https://cutt.ly/iTg278X

https://cutt.ly/3Tg9msJ

https://cutt.ly/7Tg9EdK

https://tutpub.com/user/ZAHRAHVAC/history/

https://xip.li/en/domain/lograno.com

http://hawkee.com/profile/808894/

https://sitegur.com/lograno.com

https://hackaday.io/page/11496-article

https://hackaday.io/zahrahvac

https://youtu.be/_lLH_KLx6XA

 

 

    کمپرسور پیستونی (رفت و برگشتی) : یک کمپرسور پیستونی همزمان با رفت و برگشت، عمل مکش و دهش را نیز انجام می‌دهد که باعث متراکم شدن گاز مبرد می شود حرکت پیستون از طریق حرکت دوار موتور و به کمک یک میل لنگ انجام می‌گیرد.
    اجزای چیلرهای تراکمی

مزایای کمپرسورهای رفت و برگشتی:

    قیمت پایین تر از آن نسبت به سایر کمپرسور ها
    قابل تعمیر بودن آن
    صرفه جویی در مصرف انرژی 20 تا 30 درصد چنانچه از موتورهای دور متغیر و متناسب با چرخش کمپرسور استفاده شود.
    ترکیب چند دستگاه تا ظرفیت های بسیار بالا ایجاد کند.

معایب کمپرسور های رفت و برگشتی:

    نیاز به نگهداری
    صدا و ارتعاش بیشتر
    ابعاد بزرگتر و وزن بیشتر

    کمپرسور سانتریفیوژی : کمپرسور گریز از مرکز که با نام توربو نیز خوانده می‌شود، با استفاده از افزایش انرژی جنبشی گاز خنک مبرد، به کمک پره‌های دوار، فشار و دمای گاز را بالا می‌برد. گاز به داخل محفظه مکیده شده و پره، گاز را مجبور به چرخش با سرعت بالا می‌کند. در نهایت گازی که بیشترین سرعت را دارد از یک دیفیوزر عبور کرده و در آن حجم گاز افزایش و سرعتش کاسته می‌شود.
    در این فرآیند انرژی جنبشی گاز در فشار پایین و سرعت بالا، به سرعت پایین و فشار بالا مبدل می‌شود. با افزایش سرعت دورانی پره، فشار نهایی نیز افزایش می‌یابد. بر خلاف کمپرسور پیستونی، که در هر سیکل سه حالت مکش و تراکم و تخلیه یکی پس از دیگری رخ می‌دهد، در کمپرسور گریز از مرکز، تمام این فرآیندها به طور همزمان و مداوم رخ می‌دهد.

مزایای کمپرسورهای سانتریفیوژی :

    دستیابی به ظرفیت های بین 90 تا 2000 تن تبرید و کاربرد های بالاتر از 300 تن تبرید استفاده می شود.
    بالا بودن راندمان در حالت تمام بار
    قابلیت اطمینان بالاتر و هزینه نگهداری پایینتر به علت تعداد پایین قطعات و تعداد کمتر قطعات درگیر با یکدیگر.
    لرزش کمتر به علت حرکت یکنواخت گاز.

معایب کمپرسورهای سانتریفیوژی :

    هزینه اولیه بالاتر و در عوض آن هزینه کاری پایین.
    راندمان کم بار در کم بار.
    نیاز به سیم پیچی و فیوزهای بزرگ در ظرفیت‌های بالا.

2. کندانسور چیلر تراکمی

کندانسور تقطیر کننده دستگاهی است که از لوله های (کویل) پر پیچ و خم تشکیل شده که سیال گازی با درجه حرارت بالا در آن به سه روش حرارت خود را از دست می دهد تا به مایع تبدیل شود (تقطیر).

چیلر های تراکمی دارای دو عدد مبدل حرارتی هستند که به آنها اواپراتور و کندانسور چیلر می گویند. این بخش ها همراه با کمپسور ، مبرد و شیر انبساط یک چرخه سرمایشی هوا خنک یا آب خنک را ایجاد می کند. اواپراتور و کندانسور علاوه بر مبردهای تراکمی در مدار دیگر دستگاههای گرمایشی و سرمایشی همچون داکت اسپیلیت و … استفاده می شوند.

چیلر تراکمی هوا خنک
معرفی انواع کندانسور در چیلرهای تراکمی

همانطور که قبلا اشاره کردیم کندانسور خود یک مبدل حرارتی است که در آن بین مبرد و آب که به آن چیلر تراکمی آب خنک گفته می شود و یا بین مبرد یا هوا که به آن چیلر تراکمی هوا خنک گفته می شود انتقال گرما صورت می پذیرد. کندانسور دستگاهی است که از لوله های (کویل) پر پیچ وخم تشکیل شده که سیال گازی با درجه حرارت بالا در آن به سه روش حرارت خود را از دست می دهد تا به مایع تبدیل شود (تقطیر). در زیر به معرفی انواع آن میپردازیم.
الف: کندانسور آبی ( چیلر تراکمی آب خنک ) :

معمولا کندانسور چیلر تراکمی آب خنک ( چیلر آبی ) همواره از مبدل حرارتی پوسته و لوله تشکیل می شود. اما در برخی از کاربرد ها از مبدل های حرارتی صفحه ای نیز تشکیل می شوند. اصول کار مبدل ها اینگونه است که مبرد داخل لوله هایی که از جنس مس تشکیل شده اند جریان یافته و آب از اطراف لوله هایی که مبرد در آن در جریان است گذر میکند و گرمای مبرد از دیواره لوله به آب منتقل می شود.

در نهایت این آب گرم شده خود به خنک شدن نیاز دارد تا دوباره به کندانسور برگشته و گرمای مبرد را بگیرد. به همین منظور در کنار این چیلرها دستگاهی نصب می گردد که به آن برج خنک کن می گویند و کار این دستگاه خنک کاری آب گرم خروجی از کندانسور می باشد.
اجزاء تشکیل دهنده کندانسور آبی

1- تیوب شل
2- بافل ها
3- کویل ها
4- پوسته

ساختار چیلر تراکمی آب خنک

مزایای کندانسور آبی

    نیاز به فشار کمتری نسبت به هوا خنک دارند.
    کنترل بهتری روی فشار کندانس دارند.
    آب انتقال حرارت بالای دارد این کندانسورها در ساز کوچک تر ساخته می شود.

معایب کندانسور آبی

    استفاده از آب در لوله ها منجر به خوردگی درون لوله می گردد.
    در دمای کاری پایین، احتمال یخ زدن کندانسه ها وجود دارد.

انواع کندانسور آب خنک
پوسته و لوله

یک نوع مبدل حرارتی می باشد که از تعداد زیادی لوله موازی که داخل یک پوسته قرار دارند تشکیل شده است. در داخل این لوله ها سیال داغ و در اطراف آن سیال خنک کننده آب قرار دارد.

آبی که در داخل برج خنک کننده خنک میشود به داخل پوسته انتقال داده میشود و سیال گازی داخل کویل ها پس از انتقال حرارت صورت گرفته بین آب و گاز از حالت گازی به مایع تغییر فاز می دهد که به آن اصطلاحا کندانس یا تقطیر می گویند. اما در برخی از انواع کندانسور ها سطح لوله های مسی دارای پره هایی جهت افزایش سطح حرارتی قرار می دهند ولی این کار خود باعث ایجاد رسوب گذاری میشود.

مزیت کندانسور پوسته لوله

1- سادگی ساخت.
2- ارزان بودن نسبت به سایر کندانسور ها.
3- استحکام و قابلیت تحمل فشار بالا.
کندانسور صفحه ای

در این نوع مبدل چندین نوع صفحه در کنار یکدیگر قرار گرفته و آب بند میشود که یک در میان صفحات سیال سرد (آب) و سیال گرم (گاز داغ) جاری میشود و با یکدیگر از طریق دیوار صفحات تبادل حرارت دارند.
کندانسور صفحه ای
مزیت و معایب کندانسور صفحه ای

    در این نوع به علت سطح زیاد ظرفیت حرارتی زیاد در ابعاد کوچک ایجاد میشود.
    حداکثر تحمل فشار کاری کمتر نسبت به پوسته لوله.
    قیمت بالاتری نسبت به پوسته لوله دارد.

کندانسور پوسته و کویل مارپیچ

در این نوع از مبدل که شباهت زیادی به پوسته و لوله دارد کویل به صورت مارپیچ داخل پوسته استوانه ای شکل قرار می گیرد. در آن سیال گازی داغ و اطراف آن آب سرد جریان دارد از این نوع در ظرفیت های کم استفاده میشود.

پوسته و کویل مارپیچ
کندانسور دو مبدل

در این نوع مبدل نیز همانند پوسته لوله است. با این تفاوت که از دو لوله تو در تو تشکیل شده است که داخل لوله کوچکتر آب سرد و در جدار بین دو لوله سیال گازی داغ در حرکت میباشد. این نوع از مبدل ها هم در ظرفیت های کم کاربرد دارند.

کندانسور دو مبدل
ب) کندانسور هوایی ( چیلر تراکمی هوا خنک )

در چیلر های تراکمی هوا خنک ( چیلر هوایی ) ، فن در قسمت فوقانی دستگاه قرار دارد و کندانسور مدلهای هوا خنک بزرگتر از آب خنک است است. اصول کار کندانسور هوا خنک به این ترتیب است که مبرد داخل لوله های که از جنس مس است عبور می کند. هوا از اطراف آن توسط فن به لوله ها دمیده می شود و گرما از دیواره های لوله به هوا انتقال پیدا میکند.

چون مبرد مستقیما با هوا در ارتباط است گرمای خود را به هوا انتقال می دهد و دیگر نیازی به برج خنک کننده و آب ندارد. مبرد با از دست دادن گرمای اضافی خود به هوا تغییر فاز داده و از حالت گازی به حالت مایع تبدیل می شود. در این نوع کندانسور بر خلاف کندانسور آب خنک تبخیر و رسوب زدگی در تجهیزات ایجاد نمی شود.

 

کندانسور هوایی
انواع کندانسور هوا خنک

    کندانسور های V شکل
    کندانسور های W شکل
    کندانسور هوایی افقی
    کندانسور های عمودی

اجزاء تشکیل دهنده کندانسور هوایی

    اسکلت وشاسی
    فن دستگاه
    کویل ها

مزایای کندانسور هوایی

    حذف مصرف آب خنک کننده و معضلات آن مانند گند زدایی و تامین آب تازه
    طول عمر بالا به علت عدم وجود پدیده خورندگی توسط آب
    انعطاف پذیری بالا جهت نصب در فضای آزاد
    قابلیت طراحی کندانسور های هوایی کوچک تا بزرگ صنعتی
    عدم یخ زدگی هوا

معایب کندانسور هوایی

    هنگامی که آب کندانس می شود در دمای پایین احتمال یخ زدگی وجود دارد.
    مشکل در فراهم آوردن هوای تازه مورد نیاز.
    احتمال زیر بار رفتن فن.
    تغییر در درجه حرارت هوا ممکن است باعث نوسان در فشار چیلر تراکمی گردد.

تست ازت و نشت یابی چیلر تراکمی با کندانسور هوایی

یکی از ایرادات چیلرهای تراکمی ، نشتی و خروج مبرد از سیکل تبرید می باشد . جهت پیدا نمودن نشتی ابتدا باید به وسیله گاز خشک ازت نشتی فشار را بالا برده وسپس با کف صابون نقاط مستعدد مانند اتصالات و شیر آلات و همچنین نقاط روغن زده را تست نمود.

در تست ازت ابتدا فشار به اندازه 70psi بالا برده و نشت یابی اولیه را انجام میدهیم. در صورت یافت نشدن نشتی با توجه الزامات فشار کاری در اواپراتور و قسمت فشار پایین کمپرسور، فشار را می توان تا 200psi بالا برد.

Your browser does not support the video tag.

 

نحوه محاسبه ظرفیت چیلر تراکمی هواخنک

برای محاسبه ظرفیت سرمایشی چیلر ها چه تراکمی و چه جذبی و فارغ از کاربری آنها فرمول ساده ای وجود دارد. لذا برای بدست آوردن ظرفیت چیلر سه پارامتر مورد اهمیت است:

    دمای آب ورودی به چیلر (T1)
    دمای آب خروجی یا مورد نیاز چیلر (T2)
    شدت جریان آب (m ̇)

فرمول مورد نظر محاسباتی

Q = Cp*p*V*∆T

که در اینجا Q بر حسب (Btu/hr) و Cp گرمای ویزه آب (Btu/lb*f) و p چگالی آب (Btu /lb*f) و V شدت جریان (gallon/hr) ∆T بر حسب فارنهایت است.

نکته: پس از بدست آمدن عدد از فرمول بالا یک Over size به مقدار 20% برای چیلر در نظر می گیریم.

مثال : اگر در یک چیلر تراکمی که دمای میان آب ورودی 90 درجه فارنهایت و خروجی 40 در جه فارنهایت باشد و شدت جریان 60 گالن بر دقیقه بار برودتی را محاسبه کنید؟

Q = Cp*p*V*∆T

Cp=ظرفیت گرمای ویژه آب = 1 Btu /lb*f

P = چگالی آب = 8.33 lb/gallon

V = 60 gallon/min *60 = 3600 gallon/hr

∆T = 10 F

Q = 1*8.33*3600*50 = 1499400 (Btu/hr)   1 TR = 12000 (Btu/hr)

1499400 / 12000 = 125 TR
محاسبه بر حسب متریک

Q = Cp*p*V*∆T

Cp=ظرفیت گرمای ویژه آب = 4/18

P = چگالی آب = 1000 kg/m3

V = 60 gallon/min*0/000063 = 0.00378 m3/sec

∆T= 27/8 C

Q = 4/18*1000*.00378*27/8 = 439/25 (kw)

439/25*4312 = 1499400 (Btu/hr)

1499400 / 12000 =125 TR
محاسبه تقریبی

اگر پارامتر های بالا موجود نبود به طور تقریبی ظرفیت چیلر از فرمول زیر محاسبه می شود.

Q (تن تبرید) = A (متر مربع) /25تا 30

A= مساحت فضایی که نیاز به خنک کاری دارد.

25 تا 30 =عدد ثابت بسته به دمای منطقه.

مثال: اگر یک فضا با مساحت مفید 750 متر مربعی داشته باشیم ظرفیت چیلر تراکمی مورد نظر برای این مکان چگونه به دست می آید ؟

Q =750 / 25 = 30 TR

 

https://www.diigo.com/profile/zahrahvacpor

https://www.producthunt.com/@zahra_gholami

https://hvacpro.bigcartel.com/

https://618b825460790.site123.me/

http://www.authorstream.com/zahrahvacpor/

https://speakerdeck.com/zahrahvac

https://www.bitchute.com/video/LRCsv5vMSgdx/

https://www.bitchute.com/video/f8K9MtYu3McY/

https://hvacpro.neocities.org/

https://devpost.com/zahra-hvacpor

https://devpost.com/software/product-design-aekxio

https://www.intensedebate.com/people/zahrhvac

https://ello.co/zahrahvacpor

https://zahrahvacpor.contently.com/

https://www.walkscore.com/people/149804944429/zahra

https://www.mindmeister.com/users/channel/77163970

https://mootools.net/forge/profile/zahragh13781894

https://pantip.com/profile/6733851

https://www.apsense.com/brand/Lograno

https://www.vingle.net/zahrahvacpor

https://www.woorank.com/en/teaser-review/lograno.com

https://www.edocr.com/user/zahrahvacpor

https://www.awwwards.com/zahra-gholami/favorites

https://developer.jabra.com/forums/user/edit/14037.page

https://fold.it/portal/user/1049226/

https://sharetv.com/user/zahrahvac

https://opencollective.com/zahrahvac

https://www.bakespace.com/members/profile/zahrahvacpor/1400816/

https://forum.gorod.dp.ua/member.php?u=346367

https://pr-cy.io/lograno.com/

https://www.siteprice.org/AnalyzeSite.aspx?url=lograno.com

https://www.siteprice.org/seo-checker/lograno.com

http://community.getvideostream.com/topic/14779/arabic-feature-for-hvac

http://community.getvideostream.com/user/zahrahvac

https://theorg.com/org/elastit

http://www.travelful.net/location/4729208/iran/lograno

https://www.fortunetelleroracle.com/profile/zahrahvac/settings

https://myopportunity.com/en/profile/zahra-gholami-2/nw

https://smart.reviews/business/lograno.com

https://gap.im/hvacsakhteman


دانلود هندبوک چیلر تراکمی

 
ج) کندانسور تبخیری (چیلر تراکمی ترکیبی)

این نوع ترکیبی از دو نوع بالا و قسمتی از برج خنک کننده است. به این صورت که سیال با درجه حرارت بالا درون لوله های کندانسور تبخیری جریان داشته و به کمک آبی که روی لوله ها پاشیده می شود تقطیر می گردد. سپس توسط یک فن در همان مجموعه قسمتی از آب که گرم شده است خنک می گردد. چیلرهای تراکمی آبی و هوایی نسبت به نوع تبخیری کاربرد بیشتری دارد.

 

کندانسور تبخیری
اجزاء تشکیل دهنده کندانسور تبخیری

    پوسته
    فن دستگاه
    کویل دستگاه
    نازل پاشش آب
    تشتک جم آوری آب

مزایای کندانسور تبخیری

    طول عمر بسیار بالا به جهت استفاده از فلز استنلس استیل
    راندمان بالاتر نسبت به نمونه آهنی گالوانیزه به علت استفاده از لوله استنلس استیل
    کاهش فرآیند رسوبگیری روی لوله ها به جهت استفاده از لوله های با سطوح صیقلی

بهترین برند های تولید کننده کندانسور خارجی عبارتند از :

    Bitzer آلمان
    Carrier امریکا
    Dorin ایتالیا
    Frascold ایتالیا
    Luve ایتالیا
    SERRAFF برزیل
    Zanotti ایتالیا
    Cryo چین
    Fxmultitech هندوستان
    Daikin چین
    Dunham مالزی
    Gree استرالیا

3 . شیر انبساط

این شیر بعد از کندانسور و قبل از اواپراتور تعبیه می شود. هدف از آن کاهش فشار موجود در مایع مبرد در سیکل تراکمی می باشد. وقتی مبرد از کندانسور خارج می شود به سمت اواپراتور حرکت می کند قبل از ورود به اواپراتور از شیر انبساط عبور می کند تا از فشارش کاسته شود و بتواند در اواپراتور با جذب گرمای محیط اطراف خود دوباره به حالت گازی تغییر فاز دهد. شیر انبساط هم در چیلر تراکمی هواخنک و هم در چیلر تراکمی آب خنک استفاده می شود.

 

شیر انبساط مبرد تراکمی
4 . اواپراتور

یک مبدل حرارتی است که در آن سیال مایع وارد کویل ها شده و چون دارای فشار پایین است کمترین حرارت را از سیال اطراف لوله جذب کرده و تبخیر می شود. این سیال هم می تواند گاز یا مایع باشد. به این ترتیب از حالت مایع به گاز تبدیل می شود و به همین این خاطر به اواپراتور ها تبخیر کننده نیز می گویند. زیرا هدف ، تبدیل مایع ورودی به کویل به بخار است.

چیلر تراکمی آب خنک

اواپراتور به دو شکل متفاوت کاربرد دارد:

    اواپراتور تبخیر کننده : اینکه به عنوان سیال تبخیر کننده استفاده شود. یعنی اینکه مایع وارد شده به کویل با گرفتن حرارت سیال داغ اطراف خود تغییر فاز دهد و به گاز تبدیل گردد. یعنی به اصطلاح تبخیر شود کاربرد در صنایع شیمیایی و دارویی.اواپراتور چیلرهای تراکمی
    اواپراتور سرمایشی : با جاری شدن سیال مبرد مانند گاز فریون و… در کویل به عنوان جذاب حرارت که هم می تواند آبی که توسط پمپ و یا هوایی که توسط فن جریان دارد باشد. گرمای اطراف کویل را جذب کرده و به در جه حرارت پایین تر کاهش دهد.

 

اواپراتور مبرد تراکمی

 

انواع اواپراتور

یکی دیگر از تجهیزات مورد استفاده در ساخت چیلر تراکمی اواپراتورها هستند. وظیفه اصلی این تجهیز درون چیلر خنک کاری و انتقال حرارت بین مبرد و سیال می باشد. انواع آن در زیر تشریح شده است.

    اواپراتور پوسته و لوله یا اواپراتور آبی ( مرطوب )
    صفحه ای ( پلیتی)
    اواپراتور فن دار یا اواپراتور هوایی (خشک )

1. پوسته و لوله : اواپراتور پوسته لوله همانند کندانسور یک نوع مبدل حرارتی می باشد که از تعداد زیادی لوله موازی که داخل یک پوسته جا سازی شده اند تشکیل شده است. در داخل این لوله ها سیال داغ و در اطراف آن سیال خنک کننده قرار دارد. سیال داخل پوسته حرارت موجود در سیال کویل گرفته و کم کم از حالت مایع به گازی تغییر فاز می دهد.

کاربرد اواپراتور پوسته لوله :

    به عنوان خنک کننده آب چیلر تراکمی توسط مبدل.
    تبخیر کننده سیال مایعی که وارد کویل میشود.
    کاربرد های مختلفی در چیلر ها صنایع شیمیایی و غذایی دارد.

اواپراتور پوسته لوله

2.اواپراتور صفحه ای ( پلیتی ) : از دیگر نوع اواپراتورها می توان به این نوع اشاره کرد که همانند پوسته و لوله میباشد که از چندین صفحه در کنار یکدیگر تشکیل شده است. این صفحات آب بند میشود که به صورت زوج و فرد در صفحات سیال سرد و سیال گرم جاری میشود. این صفحات با یکدیگر از طریق دیوار صفحات تبادل حرارت دارند که به صورت الگوی زیر نشان داده میشود .

اواپراتور صفحه ای

3.اواپراتور های فن دار ( خشک ): سیال مایع مبرد از درون لوله های پر پیچ و خم عبور میکند و از اطراف لوله ها هوای گرمی که از طریق فن به داخل دمیده میشود عبور میکند. سیال مبرد با گرفتن حرارت هوا تغییر فاز داده و به گاز تبدیل میشود می شود. همزمان با تبخیر شدن سیال، هوا هم خنک میشود که به آن سیستم خشک نیز گفته میشود.

 

اواپراتور فن دار

 

کاربرد اواپراتور ها:

    در صنعت تهویه مطیوع مانند چیلر ها ، داکت اسپلیت ، دستگاههای VRF
    جدا کننده موادشیمیای از یکدیگر با عمل تبخیر
    در صنعت دارو سازی برای گرفتن رطوبت از محصولات
    انتقال حرارت در صنعت
    صنایع غذایی

5. مبرد

بخش مهمی که در چرخه تبرید تراکمی وجود دارد مبرد است. یعنی ماده ای که بین قسمت های مختلف چیلر تراکمی در حال گردش است تا بتواند سرمایش برای سیستم تولید کند. مبرد اهمیت بسیار زیادی در سیکل دارد چون هم بر ایمنی سیستم ، پایداری سیستم و حتی بازده سیستم تاثیر محسوسی دارد.

تقسیم بندی مبرد ها :

    کلرو فلورو کربن ها
    هیدرو کلرو فلورو کربن ها
    هیدرو فلورو کربن ها
    هیدرو کربن ها

مبرد صنعتی
انواع مبرد های مرسوم در صنعت

    R-134A : شبیه به گاز R-12 است که در یخچال ها ، فریزرها ،سیستم های تهویه مطبوع خودرو و سیستم های تهویه مطبوع خانگی یا صنعتی استفاده می شود . گاز R-134A یک گاز غیر سمی ، بی بو ، بی رنگ ، غیرخورندگی وغیر قابل اشتعال است.
    R-410A : مبردی شبه آزئوتروپیک که فشار کاری بالا تری نسبت به R-22 دارد . گاز R-410A یک گاز غیر سمی و پایدار است. و نباید برای سیستمی که با R-22 طراحی شده است از R-410A استفاده کرد.

مزایای چیلر تراکمی به چیلر جذبی

    قیمت چیلرهای تراکمی نسبت به چیلرهای جذبی با ظرفیت مشابه کمتر می باشد. مدلهای جذبی غیر مستقیم حدودا 1.5 برابر بیشتر از چیلر تراکمی مشابه قیمت دارند و دستگاههای جذبی شعله مستقیم دارای قیمتی حدودا ۲ برابر می باشند. علاوه بر اینها مدل جذبی شعله مستقیم به دلیل استفاده از احتراق، نیاز به تدابیری برای هوای احتراق و دودکش دارند.مقایسه چیلر تراکمی و جذبی
    مصرف انرژی کمتر.
    مصرف آب کمتر.
    ظرفیت پایین برج خنک کننده. در حقیقت چیلرهای تراکمی نسبت به جذبی به برج خنک کننده با ظرفیت پایین تری نیاز خواهد داشت.
    50 درصد فضای اشغالی کمتر.
    ضریب عملکرد بسیار بالاتر.
    COP چیلر های جذبی بین 6/0 تا 8/0 بوده ولی COP چیلر تراکمی بین 2 تا 1/6 است.
    ارتفاع کمتر.
    دارای حداقل 2 برابر وزن کمتر.

قیمت چیلر تراکمی

قیمت چیلر تراکمی به پارامتر های مختلفی بستگی دارد که می توان به انواع آنها اعم از کمپرسور ، کندانسور ، مایع مبرد و غیره ،… اشاره کرد. یکی از مهمترین این قطعات کمپرسور است که با توجه به وارداتی بودن آن و نوسان قیمت دلار سبب بالا رفتن قیمت کمپرسور و در نتیجه بالا رفتن قیمت چیلر می شود.

همچنین می توان به کندانسور اشاره کرد که با توجه به آب خنک یا هوا خنک بودن در قیمت تاثیر بسزایی دارد. به طوری که اگر از چیلر هوا خنک استفاده شود دیگر نیازی به برج خنک کننده نیست و خنک کاری توسط هوا صورت می گیرد. ولی اگر از چیلر آب خنک استفاده شود برای خنک کاری چیلر نیاز به برج خنک کن دارد،  که خود درقیمت تمام شده تاثیر زیادی دارد. بدین صورت که برای چیلر آب خنک با هرظرفیتی نیاز به یک برج خنک کننده با ظرفیت 30 درصد بیشتر نیاز است.

از دیگر عوامل موثر در افزایش چشمگیر قیمت چیلر می توان به شرایط خاص کشور در مورد عدم واردات قطعات به کمپرسورهای شرکت های معتبر خارجی دلیل تحریم ها اشاره کرد که همه اینها دست به دست هم داده تا به طور مثال قیمت چیلر 50 تن که قبلا در رنج قیمتی 350 میلیون تومان بود در حال حاضر به قیمت در حدود 800 میلیون تومان برسد . همچنین نوع گاز مبرد مورد استفاده در کمپرسور با توجه به موارد استفاده در صنعت در قیمت چیلر تفاوت هایی نیز ایجاد می کند.

 

قیمت چیلر تراکمی

 

نوسانات قیمت ارز به خصوص دلار بر روی قیمت نهایی چیلر تراکمی بسیار موثر است. لذا برای استعلام قیمت بروز چیلر تراکمی با کارشناسان ناب زیست تماس بگیرید تا پس از بررسی پروژه شما بهترین پیشنهاد را برای شما اعلام شود. شرکت مهندسی ناب زیست یکی بزرگترین تولید کنندگان و تامین کنندگان انواع چیلر های تراکمی در ایران محسوب میشود.

قبل از سفارش و خرید چیلر مورد نیاز ، به ابعاد آن و چگونگی حمل و امکان نصب چیلر توجه کافی فرمائید. در نظر گرفتن فاصله های جانبی و طولی کافی جهت سرویس های سالیانه کندانسور ، اواپراتور و کمپرسور چیلر و همچنین تعمیرات احتمالی قطعات دیگر دستگاه در محل نصب ضروری است. رعایت این فواصل خود یکی از پارامترهای مهم در امکان انجام سرویسهای دوره ای و نگهداری چیلر ها در طول سالیان عملکرد آن ها می باشد.
قیمت چیلر تراکمی هوا خنک

عوامل متعددی در تعیین قیمت چیلر تراکمی هواخنک موثر خواهد بود. برای مشاوره رایگان با کارشناس مرتبط و استعلام قیمت در خصوص محاسبه ظرفیت انواع چیلر با همکاران ما در شرکت ناب زیست تماس بگیرید. پارامترهای تاثیر گذار بر قیمت چیلر تراکمی هوایی عبارتند از:

    ظرفیت چیلر: هر مقدار ظرفیت دستگاه بالاتر رود قیمت چیلر هواخنک نیز بالاتر خواهد رفت.
    کمپرسور دستگاه : با توجه به مزایا و معایب هر یک از انواع کمپرسور و کشور تولید کننده اعم از چینی و یا اروپا و آمریکایی بودن کمپرسور قیمت چیلر هوا خنک تغییر می یابد.
    نوع گاز مبرد درون دستگاه از R22 , R407 , R410 در قیمت چیلر هوایی تاثیر خواهند گذاشت.

 
عملکرد انواع کمپرسورهای چیلر تراکمی

در ادامه مطالب به بررسی انواع کمپرسورهای فابل نصب بر روی چیلر تراکمی پرداخته ایم.

چیلرهای تراکمی دارای 4 قطعه اصلی جهت فرآیند تبرید و سرمایش می باشند : کمپرسور ( متراکم کننده مبرد ) ، کندانسور (تقطیر کننده ) ، اواپراتور (تبخیر کننده ) ، شیر انبساط (منبسط کننده ).

کمپرسور قلب تپنده چیلر تراکمی و حکم بنزین برای دستگاه را دارد . در ذیل به بررسی رایج ترین انواع کمپرسور مورد استفاده چیلرها در دنیا و انواع صنایع، یعنی کمپرسور گریز از مرکز ، پیچ ، پیمایش و برگشتی می پردازیم.
چیلر تراکمی با کمپرسور گریز از مرکز

کمپرسور گریز از مرکز یا سانتریفیوژ به راحتی قابل تشخیص است. زیرا کمپرسور در بالای چیلر قرار دارد و دارای لوله ای باحجم زیاد می باشد که داخل کندانسور قرار دارد . مبرد از طریق خط مکش جریان می یابد ، به مرکز پروانه برخورد می کند که توسط تیغه ها هدایت می شود. پره ها می چرخند و باعث افزایش سرعت زاویه ای بر روی ذرات مبرد می شود.

چیلر تراکمی با کمپرسور گریز از مرکز

این سرعت زاویه ای باعث می شود که ذرات مبرد با سرعت بالایی ، از همه جهات خارج شوند و در ولتاژ (حلقه بیرونی) جمع شوند و در اثر فشار ناشی از انرژی جنبشی متراکم گردند ، سپس به داخل کندانسور منتقل شود . این نوع کمپرسور در چیلر تراکمی با ظرفیت متوسط استفاده می شود که در کارخانه های مرکزی و صنعتی دارای ساختمان های بزرگ قابل استفاده هستند . این چیلرها در ظرفیتهای بالای تبرید با فشار کم بسیار مناسب هستند . همچنین این نوع چیلرها دارای قطعات متحرک اندکی هستند.
چیلر تراکمی با کمپرسور Turbocor

نوع تغییر یافته کمپرسورهای سانتریفیوژ ؛ کمپرسور توربوکو می باشد که نسبت به کمپرسور چیلرهای سانتریفیوژ کوچکتر می باشد. این نوع کمپرسور نیز در بالای چیلر تراکمی نصب می شود . تفاوت آن با کمپرسور گریز از مرکز این است که از دو کمپرسور مختلف استفاده می کند. به عبارتی چیلرهای توربوکو دارای کمپرسور دو مرحله ای هستند.

چیلر تراکمی با کمپرسور Turbocor

مبرد از قسمت جلوی آن جریان می یابد ، از طریق دو کمپرسور مختلف عبور می کند و سپس مبرد خارج می شود و به داخل کندانسور می رود. اینها معمولاً دارای یاتاقان مغناطیسی و موتورهای الکترونیکی در داخل هستند که این واحدها را بسیار کارآمد می کند . چیلر تراکمی توربوکو به دلیل فن آوری بالا و مزایای فراوانی که دارد بسیار رایج تر شده و قرار است این روند را ادامه دهد.
چیلر تراکمی با کمپرسور پیچ ( اسکرو )

از کمپرسورهای پیچ برای هر دو چیلر آب خنک و هوا خنک استفاده می شود . در چیلر آب خنک اسکرو ،کمپرسور در بالای چیلر قرار دارد و در چیلر هوا خنک اسکرو کمپرسور در زیر چیلر قرار دارد . چیلر تراکمی آب خنک اسکرو از داخل غالباً عایق بندی می شود . چیلر آب خنک اسکرو مبرد را از اواپراتور خارج کرده و به سوی کمپرسور هدایت می کند.

چیلر تراکمی با کمپرسور پیچ ( اسکرو )

در داخل کمپرسور دو پیچ در محفظه ثابت در کنار هم قرار گرفته اند. مبرد از بین دو پیچ خالی می شود ، اما با پیچیدن پیچ ها ، آنها سوکت مبرد را به داخل کمپرسور فشار داده و آن را در یک فضای کوچک فشار می دهند . مبرد در دمای بالا فشرده می شود و به سمت شیر انبساط می رود.

اصولا در چیلرهای تراکمی هواخنک اسکرو از 1 الی 2 کمپرسور استفاده می شود که به موازات هم کار می کنند و در برخی از کاربری ها امکان تنظیم دستگاه برای ادامه کار با یک کمپرسور وجود دارد.
چیلر تراکمی با کمپرسور پیمایش (اسکرال )

کمپرسور پیمایش بیشتر در چیلر هواخنک استفاده می شود اما می توان آنها را از نوع آب خنک نیز طراحی و تولید کرد . معمولاً یک کمپرسور برای تحمل بار خنک کننده کافی نیست ، بنابراین چندین کمپرسور در یک چیلر تراکمی به هم وصل می شود.

چیلر تراکمی با کمپرسور اسکرال

در این نوع کمپرسورها ، مبرد معمولاً از سمت پایین وارد می شود و به طرف دیسک های کمپرسور حرکت می کند. یک دیسک ثابت خواهد بود در حالی که دیگری برای فشرده سازی مبرد در فضای محکم تر چرخانده شده است . مبرد با حرکت دیسک فشرده می شود و از بالا به سمت شیر انبساط می رود.
چیلر تراکمی با کمپرسور برگشتی

آخرین موردی که می خواهیم به آن بپردازیم کمپرسور نوع برگشتی است. این نوع چیلر کاربرد کمتری دارد زیرا فناوری های جدیدتر و کارآمدتر جایگزین آن شده اند. بنابراین حداقل در یخچال های تجاری کمتر استفاده می شوند. اما این نوع چیلرها در تبرید صنعتی هنوز هم بسیار محبوب است. چرا که این کمپرسورها بسیار قوی و قابل اطمینان هستند و عمر طولانی تر خواهند داشت ولیکن هزینه اولیه آن بالا می باشد.

چیلر تراکمی با کمپرسور برگشتی

در چیلر تراکمی برگشتی مبرد اغلب برای خنک کردن کویلهای برقی از موتور الکتریکی عبور می کند و سپس به داخل محفظه فشرده سازی می رود. محفظه تراکم فقط دارای تعدادی پیستون و محفظه است که مبرد به داخل آن جریان می یابد. پیستون روی میل لنگ به بالا و پایین حرکت می کند . با این حرکت ، مبرد داخل محفظه فشرده شده و در یک بازه زمانی به موقع مبرد با فشار زیاد خارج می شود. کمپرسورهای برگشتی معمولا از ولتاژ دوگانه استفاده می کنند و اصولا مهر و موم شده هستند.

هواساز (Air Handing Unit) یکی از تجهیزهای مهم در سیستم تهویه مطبوع (HVAC) به حساب می آید . وظیفه اصلی این دستگاه تولید هوا با کیفیت مد نظر محیط طراحی می باشد . این سیستم عموما پارامتر های ترمودینامیکی ( همانند دما ، فشار ، رطوبت نسبی ) و میزان آلاینده های هوای محیط طراحی را کنترل می نماید.

هدف تهویه مطبوع در یک نگاه کلی آماده سازی شرایطی مطلوب در هوای یک محیط می باشد و دستگاه هواساز یکی از مهمترین دستگاه های مرتبط با این هدف می باشد . این سیستم گاه می تواند مختصرا فقط جهت جابجایی هوا استفاده گردد و گاه می تواند همزمان با این جابجایی دمای خروجی هوا را نیز متناسب با فصل کارکرد خود کاهش یا افزایش دهد . پارامتر های هوای خروجی از آن می تواند متناسب با هدف هواساز نیز تغییر کند.

هواساز
نحوه عملکرد کلی هواساز

هواساز در اصل وظیفه تنظیم پارامترهای ترمودینامیکی و بیولوژیکی هوا را برعهده دارد . پارامترهایی نظیر دما ، سرعت ، نسبت رطوبت و میزان آلاینده های موجود در هوا ، از جمله پارامترهایی است که دستگاه وابسته به نوع کاربری خود می تواند مورد کنترل قرار بدهد . این سیستم به منظور کنترل میزان آلاینده های موجود در هوا دارای فیلترهایی نظیر فیلتر فلزی ، فیلتر کیسه ای ، هپافیلتر و اولپافیلتر می باشد . وابسته به نوع کاربری آن درصد فیلتراسیون و تعداد مراحل فیلتراسیون متغیر می باشد . پس از جداسازی آلاینده های موجود در هوا ، سیال هوا در گذر از کویل های گرمایشی و سرمایشی تحت تماس با سیال آب گرم و سرد قرار گرفته و دمای هوا نیز متناسب با فصل و نوع کاربری این دستگاه کاهش یا افزایش می یابد.

در مرحله نهایی در برخی از انواع هواسازها توسط دستگاه رطوبت زن و رطوبت گیر پارامتر نسبت رطوبت هوا نیز کنترل می گردد. در برخی موارد دستگاه ملزم به افزایش شدید رطوبت نسبی هوا می باشد که در این صورت به آنها ایرواشر نیز گفته می شود . دستگاه ایرواشر عموما در سالن های پرورش قارچ و …. مورد استفاده قرار می گیرد .

دستگاه هواساز
اصول کار هواساز

ساختار این دستگاه بسیار ساده است. این سیستم دارای تعدادی کویل سرد و گرم ، فن ، تعدادی فیلتر ، رطوبت زن ، کانال میباشد. همچنین شامل محفظه های تامین و توزیع هوای سرد و گرم است. طرز کار دستگاه هواساز به این صورت است که آب سرد و گرم در دستگاههایی مانند چیلر و بویلر و غیره … تولید شده و از طریق لوله کشی به سیستم منتقل می شوند.

در درون سیستم چند فن کوچک یا یک فن بزرگ تعبیه شده است. این فن ها هوا را از روی کویل های سرد و گرم دمیده و پس از سرد یا گرم کردن هوا  به محل های مورد نظر از طریق کانال کشی توزیع می کند. بدین صورت که در فصل گرم آب سرد در کویل ها در جریان است که به آن هواساز سرمایشی و در فصل سرد آب گرم در کویل جریان دارد که به آن هواساز گرمایشی گفته می شود.

هواساز

در برخی از مدل های این دستگاه بجای اینکه برای خنک کاری هوا ، آب سرد از چیلر وارد کویل شود ماده مبرد مستقیما و بدون واسطه از چیلر به داخل کویل انتقال پیدا می کند. در این صورت به کویل اواپراتور نیز گفته می شود. بدین گونه است که این نوع از هوا ساز ها به دستگاههای DX معروف می باشند.
نحوه محاسبه ظرفیت هوای تولیدی

منظور از ظرفیت هواساز همان میزان حجم هوای تولیدی در زمان معین برای یک محیط خاص می باشد . این میزان حجم هوای تولیدی سیستم در واحد زمان را اصطلاحا تحت عنوان دبی حجمی هوای تولیدی (Total Air Flow) می شناسیم . به منظور محاسبه ظرفیت این دستگاه ها بهتر است بدانیم در داخل محیط طراحی نیاز است که چند بار در ساعت هوا تعویض گردد . میزان تعویض هوا در ساعت مهمترین فاکتور تعیین ظرفیت این دستگاه می باشد .

همانطور که مشخص است هر محیطی در گرو فعالیت ساکنین و دستگاه ها دچار کاهش سطح اکسیژن و افزایش گرما می گردد . همچنین در محیط هایی که در معرض نفوذ سرما از بیرون می باشد ممکن است دمای محیط بعد از مدت کوتاهی دچار کاهش شدید گردد . بنابراین دستگاه هواساز در فصول مختلف و در محیط های مختلف به تعداد استانداردی برای هر محیط خاص وظیفه تعویض هوا را برعهده دارد .

فاکتورهای دیگری نیز در محاسبه ظرفیت این سیستم می تواند دخیل باشد از جمله حجم یا فضای محیط طراحی ، دمای محیط بیرون در پیک کاری در فصول تابستان و زمستان ، کاربری محیط طراحی (مسکونی ، صنعتی ، ورزشی ، بیمارستان و غیره) .

عموما ظرفیت هواساز بر اساس حجم واحد تولیدی هوا در زمان با واحد های CFM (Cubic Foot Per Minute) یا فوت مکعب در دقیقه و متر مکعب در ساعت CMH  (Cubic Meter Per Hour) معین می گردد . برای تبدیل واحد CFM  به متر مکعب در ساعت کافی است عدد CFM را در 1.7 ضرب کنیم تا عدد حاصل دبی حجمی هوا را بر اساس واحد متر مکعب بر ساعت نمایش بدهد.

هواساز صنعتی
اجزاء تشکیل دهنده هواساز

    کویل های سرمایشی و گرمایشی
    فن یا بادزن
    فیلتر ها
    رطوبت زن

    کویل سرمایشی و گرمایشی :

    کویل های سرمایشی و گرمایشی برای تامین دما و رطوبت هوا در هواساز تعبیه می گردد. در سیستم هواساز در صورت نیاز به رطوبت گیری و با استفاده از سرمایش هوا جهت رساندن دما به نقطه شبنم این کار صورت میگیرد. پس از آن با استفاده از کویل های گرمایشی که بعد از کویل سرمایشی نصب می شود میزان رطوبت هوای تهویه شده به میزان مورد نظر کاهش می یابد. در مناطق سردسیر احتمال یخ زدگی در فیلترها و لوله های آب بسیار بالا است. به همین دلیل از کویل پیشگرمکن به عنوان ابتدایی ترین جز دستگاه هواساز استفاده می شود. برای این پیشگرمکن یک سیستم کنترلی نصب می شود تا در صورت عمل نکردن درست کویل، برای اینکه به دستگاه آسیبی نرسد هواساز خاموش گردد.
    کویل های سرمایشی با استفاده از آب مبرد و کویل های گرمایشی با استفاده از آب گرم تولیدی توسط مبدل گرمایی یا بویلر یا با بخار آب و یا با برق کار میکند. در بعضی از دستگاههای هواساز با توجه به شرایط از ماده مبرد در داخل کویل استفاده می شود. اگر محدودیت فضا وجود داشته باشد و فضای لازم برای سیستم گرمایش و سرمایش وجود نداشته باشد. از کندانسینگ یونیت که شامل کمپرسور و کندانسور هوایی است استفاده می شود .می توان آن را در پشت بام و یا کنار ساختمان نصب کرد و ماده مبرد را به طور مستقیم به کویل سرمایشی تزریق کرد. به این نوع اصطلاحا هواساز با کویل DX می گویند.
    این دستگاه با توجه به عدم نیاز به سیستم موتور خانه و سیستم چیلر و الکتروپمپ های سیرکولاتور و همچنین سیستم برج خنک کننده و تاسیسات لازم دیگر که به سیستم های مذکور وابسته هستند می تواند موجب پایین آمدن هزینه های نهایی سیستم و صرفه اقتصادی را برای خریدار داشته باشند.
    فیلتر ها :

    در دستگاههای هواساز نوع فیلترهای به کار رفته اهمیت بسیاری دارد. فیلترهای متفاوت در دستگاه تصفیه هوا با توجه به مواد تشکیل دهنده و تکنولوژی ساخت قادر به حذف مواد آلاینده های مختلف در هوا را دارد. اگر امکان استفاده همزمان از چند نوع مختلف از فیلترها باشد، هوا به طورکامل تصفیه می شود و هیچ گونه آلودگی ای وارد محل مورد نظر نمی شود .
    رطوبت زن :

    رطوبت سازها یا رطوبت زن ها باید در جاهایی نصب شوند که هوا بتواند بخار مورد نیاز را جذب کند. درجه حرارت هوایی که رطوبت زده می شود باید بیشتر از درجه حرارت نقطه شبنم فضایی باشد که رطوبت زنی میگردد. وقتی به هوای تازه و یا مخلوط هوای رفت و برگشت رطوبت می زنید شاید لازم باشد هوا پیش گرم شود تا بتواند رطوبت را جذب کند.

    فن یا بادبزن :

    فن یا بادزن ، یکی از اصلی ترین اجزای یک سیستم هواساز جهت ایجاد جریان هوا است. فن یا بادزن مورد استفاده در سیستم بسته به نوع طراحی می تواند یکی از مدل های فن سانتریفیوژ بکوارد باشد. جنس فن ها از ورق گالوانیزه می باشد که در مقابل رطوبت موجود در محفظه داخلی دستگاه مقاومت دارد.
    فن های استفاده شده در هواساز می تواند از انواع زیر باشد :
        فن سانتریفیوژی
        بلاگ فن
        فن آکسیال

نحوه محاسبه ظرفیت حرارتی و برودتی هواساز

در هواساز همانطور که پیشتر توضیح داده شد از کویل های سرمایشی (برودتی) و گرمایشی جهت تنظیم دمای هوا مورد استفاده قرار می گیرد . ظرفیت برودتی کویل سرمایشی یا ظرفیت حرارتی کویل گرمایشی در اصل همان میزان انتقال انرژی گرمایی از هوا به سیال داخل کویل در واحد زمان می باشد . میزان ظرفیت حرارتی و برودتی کویل دستگاه وابسته سه پارامتر اصلی می باشد .

     دمای خروجی محیط در پیک کاری (تابستان و زمستان)
    دمای ایده آل محیط طراحی (وابسته به نوع کاربری)
    میزان دبی حجمی هوای تولیدی با توجه به اصول انتقال حرارت ظرفیت حرارتی و برودتی آن نیز معین می گردد . برای این کار عموما از واحدهای BTU/H و KW یا  TR(تن تبرید) استفاده می گردد .

https://www.etc.cmu.edu/projects/tatrc/?p=124#comment-566211

https://twitter.com/zahragh13781894

https://www.linkedin.com/in/zahra-gholami-a5a212225/

https://social.msdn.microsoft.com/Profile/Zahra%20Gholami

https://www.msn.com/en-in/money/search?q=site:https://lograno.com/

https://spark.adobe.com/page/SRwnyqWZF8uH8/

https://medium.com/@zahra.hvacpor

https://bit.ly/3010OgW

https://bit.ly/3EURnPg

https://bit.ly/3ocJY7f

https://bit.ly/3wtdd9C

https://bit.ly/3o5xLRH

https://tinyurl.com/37yhp9bk

https://tinyurl.com/4vf9h645

https://tinyurl.com/7s3tcvts

https://tinyurl.com/8mrnzrwv

https://tinyurl.com/fmmjtyfp

http://blogs.harvard.edu/stoptorture/petition-to-appoint-special-prosecutor-for-torture-and-abuse-of-det/comment-page-132/#comment-812625

http://blogs.harvard.edu/stoptorture/about/comment-page-509/#comment-812624

https://www.theverge.com/users/zahra%20gholami

https://www.vox.com/users/zahra%20gholami

https://www.surveymonkey.com/r/26N3Z2B

https://forum.detik.com/member.php?u=1804435

https://www.wattpad.com/user/zahrahvacpor

https://www.wattpad.com/1152211472-story-%D8%AF%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%AE%D8%A7%D8%A8-%DB%8C%DA%A9-%D8%A7%D8%B3%D9%BE%D9%84%DB%8C%D8%AA-%D8%AE%D9%88%D8%A8-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%AD%D9%84-%DA%A9%D8%A7%D8%B1

https://t.co/3cAiubto34

https://www.mixcloud.com/zahrahvacpor/

https://www.spreaker.com/user/15617663

https://www.spreaker.com/show/what-is-hvac-in-other-language

https://www.spreaker.com/user/15617663/lograno-com-podcast

https://www.buzzsprout.com/1885136/9517395

https://www.buzzsprout.com/1885136https://is.gd/ppzQG5

https://seekingalpha.com/user/55279420/comments

https://www.sbnation.com/users/zahra%20gholami

https://telegra.ph/%D8%A7%D8%B7%D9%84%D8%A7%D8%B9%D8%A7%D8%AA-%D8%B9%D9%85%D9%88%D9%85%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D9%88%D8%B1%D8%AF-%DA%86%DB%8C%D9%84%D8%B1-11-10

https://telegra.ph/%D8%A2%D8%B4%D9%86%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%D8%AF%D8%A7%DA%A9%D8%AA-%D8%A7%D8%B3%D9%BE%D9%84%D8%AA-%D9%87%D9%88%D8%A7-11-10

https://telegra.ph/%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D9%88%D8%B1%D8%AF-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%81%D9%86-%DA%A9%D9%88%DB%8C%D9%84-11-10

https://telegra.ph/%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D9%88%D8%B1%D8%AF-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%DA%AF%D8%A7%D9%87-%DA%A9%D9%88%D9%84%D8%B1-%DA%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%A8%D8%AF%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%AF-11-10

 انواع هواساز به لحاظ نوع هوای ورودی

    هواساز فول فرش : در برخی از انواع سیستم هواساز میزان حجم هوای تولیدی به صورت کامل از هوای تازه (Fresh Air) محیط بیرون تامین می شود. در این صورت به این مدل دستگاه ، فول فرش (Full Fresh Air Handing Unit) گفته می شود . تخمین میزای هوای تازه مورد نیاز برای این نوع عموما براساس نوع کاربری ، تعداد ساکنین و عوامل متعدد دیگری تعیین می گردد . استاندارد ASHRAE نیز در این زمینه می تواند منبع معتبری جهت تعیین ظرفیت مدل فول فرش محسوب گردد .
    هواساز با هوای برگشتی :  در برخی دیگر از انواع این محصول منبع ورودی هوا می تواند مخلوطی از هوای محیط برگشتی (Return Air) و هوای تازه (Fresh Air) باشد . که در این صورت منبع تغذیه ورودی هوا در محفظه اختلاط (Mixing Box) مخلوط می گردد. پس از این ، از فیلتراسیون و کویل های سرمایشی و گرمایشی گذر می نماید . نسبت هوای ورودی تازه و هوای برگشتی در این نوع براساس استانداردهای معتبر ASHRAE تعیین می گردد.سیستم هوا ساز

انواع هواساز به لحاظ نوع کاربری

هواساز به لحاظ نوع کاربری و در بیانی دیگر به لحاظ محیط تامین هوا به دسته بندی های متنوعی تقسیم می گردد .

    هواساز خانگی (Home Air Handing Unit) : در دسته اول این محصول جهت کاربری برای تامین هوای مورد نیاز برای یک مجموعه آپارتمانی یا مسکونی مورد کاربرد قرار می گیرد. هدف هواساز خانگی تامین هوای مورد نیاز برای ساکنین یک مجموعه و یک آپارتمان می باشد. بنابراین کیفیت هوای خروجی مدل خانگی باید براساس استانداردهای مورد نیاز جهت راحتی ساکنین طراحی گردد.
    نوع خانگی این دستگاه به منظور کاهش و افزایش دمای آپارتمان (متناسب با فصل) و همچنین کاهش آلاینده های محیط محل سکونت عموما دارای کویل سرمایشی ، کویل گرمایشی و یک سیستم فیلتراسیون نهایتا دو مرحله ای (فیلتر فلزی ، فیلتر کیسه ای )  می باشد . این سیستم خانگی عموما براساس متراژ کلی محیط مسکونی و تعداد بخش های هوادهی (Zone) طراحی می گردد .هواساز خانگی
    هواساز صنعتی : هواساز صنعتی جهت تهویه مطبوع محیط یک سوله یا کارگاه مملو از تجهیزات صنعتی همراه با انسان طراحی می گردد . بنابراین هدف در یک مدل صنعتی فراهم آوردن شرایط ایده آل هوا با کیفیت مورد استاندارد تجهیزات و انسان به صورت همزمان می باشد . وقتی سخن از کیفیت هوای خروجی یک مدل صنعتی برای یک محیط کارگاهی می شود عموما استانداردهای طراحی بیشتر جوانب مورد نیاز تجهیزات را در نظر می گیرند. زیرا با بحث اتوماسیون می توانیم از حضور دائم انسان در محیطی نامناسب و غیر استاندارد جلوگیری نماییم . در نوع صنعتی معمولا یک کویل سرمایشی و گرمایشی و یک سیستم هوادهی شامل فن فوروارد و بکوارد استفاده می گردد .
    هواساز (بیمارستانی ) هایژنیک: هواساز هایژنیک عموما پیشرفته ترین نسل از انواع این سیستمها محسوب می گردد. عموما برای تهویه مطبوع یک اتاق تمیز (Clean Rome) یا به طور کلی محیط یک بیمارستان طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد . سیستم هایژنیک عموما دارای سیستم فیلتراسیون و تجهیزات داخلی پیشرفته ای است که عملا از ورود هرگونه باکتری و آلاینده به داخل محیط جلوگیری می نماید . فیلتراسیون سیستم هایژنیک عموما دارای 4 یا 5 مرحله شامل فیلتراسیون با قدرت هپا و اولپا نیز می باشد.

انواع هواساز از لحاظ کاربرد

به طور کلی هواساز به خودی خود گرمایش یا سرمایش تولید نمی کند. بلکه تعدادی کویل آب گرم و سرد در آنها وجود دارد که گرما و سرمای خود را از دستگاه هایی مانند بویلر ، پکیج ، چیلر و غیره تامین می کند. این دستگاه ها خود به 3 دسته کلی تقسیم می شوند که عبارتند از :

    معمولی
    هایژنیک (بهداشتی)
    هیت ریکاوری (بازیافت کننده گرما )

هواساز معمولی :

هواساز معمولی از نظر اجزاء سازنده به چند دسته تقسیم می شوند.

هواساز معمولی

1-1. از نظر فن : هواساز ها از نظر نوع چیدمان فن به 2 صورت تقسیم می شوند.
هواساز با فن دمنده : فن هوا را به میان محفظه مخلوط کن ، فیلتر ها و کویل ها می وزد در این نوع قسمت بعد فن دارای فشار مثبت است.
هواساز با فن مکنده : فن هوا را از میان محفظه مخلوط کن ، فیلتر ها و کویل ها مکیده و به کانال توزیع می فرستد در این نوع قسمت قبل فن دارای فشار منفی است.

2-1. از نظر نوع کویل : هواساز معمولی از نظر کویل به چند دسته تقسیم می شوند.

    کویل DX : در برخی از سیستم ها تهویه بجای لوله های سرد و گرم هواساز را مستقیم به پمپ های حرارتی چهار فصلی مانند سیستم تهویه GHP و VRF متصل می کنند و در واقع اواپراتور دستگاه GHP و VRF را در هواساز جا گذاری می کنند به این سیستم کویل DX می گویند.
    پکیج یونیت : اگر مستقیما چیلر به هواساز متصل شود یعنی بدون وجود مدار آب سرد به این سیستم پکیج یونیت می گویند.

شیر دروازه ای چیست؟

شیر دروازه ای با استفاده از صفحه گوه ای که بر روی نشیمنگاه شیر قرار گرفته جریان را کنترل می کند. مسیر مستقیم ورودی از شیر به بزرگی سوراخ لوله می باشد و حرکت دروازه عمود بر مسیر جریان است.

شیر دروازه ای به طور کامل باز یا کاملا بسته است. شیرهای دروازه ای برای عبوردادن یا توقف جریان طراحی شده اند و نباید برای تنظیم یا کنترل جریان استفاده شوند. برای شیرهای دروازه ای به منظور کاربردهای خاص گوه های مختلفی در دسترس هستند. شیرها در مکان های غیر قابل دسترس ممکن است دارای یک چرخ زنجیره ای یا با عملکرد ضربه چکشی باشند.

 

شیر سماوری چیست؟

شیر سماوری یک دستگاه کنترل جریان سیال دستی است. این شیرها با یک مرتبه چرخش ۹۰ درجه اقدام به تماماً باز تا به طور کامل مسدود کردن جریان می نمایند.

ظرفیت شیر بستگی به نسبت مساحت روزنه به مساحت لوله ای که شیر در آن نصب شده است، دارد.

نمای برش خورده شیر سماوری، یک شیر با روزنه ای را نشان می دهد که از اندازه کامل لوله به طور قابل توجهی کوچکتر است. شیرهای سماوری روغن کاری شده معمولاً در مصارف گازی استفاده می شوند. در صورت بارگیری کامل روزنه شیر، اثربخشی این شیر به عنوان وسیله کنترل جریان کاهش می یابد (به عنوان مثال، به همان سطحی که سایز لوله باشد).

 

3-1. از نظر فیلتر : هواساز معمولی از نظر فیلتر به چند دسته تقسیم می شوند.

    فلزی
    کیسه ای
    فایبرگلاس
    هپا

4-1. از نظر موتور : هواساز معمولی از نظر موتور به چند دسته تقسیم می شوند.

    معمولی ( دورثابت )
    اینورتر ( دور متغیر )

5-1. از نظر جنس بدنه : هواساز معمولی از نظر جنس بدنه به چند دسته تقسیم می شوند.

    گالوانیزه
    استیل ( S )

6-1. از نظر تنظیم کننده رطوبت : هواساز معمولی از نظر تنظیم کننده رطوبت به چند دسته تقسیم می شوند.

    رطوبت زن بخار ساز
    رطوبت زن تبخیری
    رطوبت زن اولتراسونیک
    رطوبت زن اسپری آب
    رطوبت زن نازل رسانشی

هواساز هایژنیک ( بهداشتی ) :

در این نوع از هواساز نوع فیلترهای به کار رفته در آنها ، آب بند بودن دریچه ها و درزها برای جلوگیری از ورود ذرات آلاینده به محیط های مورد نظر استفاده می شود. از مدل هایژنیک در اماکن بسیار حساس مانند بیمارستانها ، اتاق های تمیز و غیره استفاده می شوند.

https://www.youtube.com/watch?v=KI0zU1-UknE

https://www.podcastics.com/profile/12045-zahra-hvac/

https://www.gamespot.com/profile/zahrahvacpor/about-me/

https://hubpages.com/@zahragholami

https://www.behance.net/zahragholami

https://www.behance.net/gallery/130903783/product-lograno-hvac

http://hvacair.wikidot.com/

https://www.lonelyplanet.com/profile/zahrahvacpor371294

https://pastebin.com/u/zahrahvacpor

https://is.gd/6Qgl8P

https://moz.com/community/q/user/zahrahvacpor

https://is.gd/QYg8Es

https://is.gd/J6aSBh

https://is.gd/r8y6no

هواساز هایژنیک
هواساز هیت ریکاوری ( بازیافت کننده گرما ) :

این نوع از هواساز به صورت دو طبقه طراحی و ساخت می شود. به این صورت که هوای سرد شده از طبقه پایین سیستم وارد ساختمان میشود. سپس هوای ساختمان که دمای آن از بیرون کمتر است برای بازیافت انرژی به دستگاه هواساز باز میگردد و هوای بازگشتی وارد مبدل حرارتی می شود. چون دمای آن از دمای ورودی بیرون کمتر است اندکی دمای هوا را کاهش می دهد که این خود باعث کاهش مصرف انرژی میگردد.

هواساز هیت ریکاوری
اهداف اصلی استفاده از هوا ساز

    کنترل دما
    تنظیم رطوبت
    کنترل سرعت وجهت حرکت هوا
    تصفیه هوا با فیلتر کردن آن

تولید دستگاه هواساز

هواساز صنعتی تولیدی این شرکت در ظرفیت های 800 الی 60.000 سی اف ام (فوت مکعب در دقیقه) به صورت یکپارچه با قابلیت مونتاژ درب کارخانه تولید و عرضه می گردد . هواساز صنعتی با ظرفیت بالاتر از 30 هزار فوت مکعب در دقیقه به صورت مونتاژ در محل پروژه تولید و عرضه می گردد . هواساز خانگی تولیدی این شرکت عموما در ظرفیت های 400 الی 30.000 سی اف ام (فوت مکعب در دقیقه) به صورت پکیج یکپارچه تولید و عرضه می گردد . مدل خانگی تولیدی این شرکت عموما توانایی تامین هوای یک محیط مسکونی تا مساحت 1000 متر مربع را دارا می باشد . این سیستم می تواند به منظور تامین هوای یک مجموعه به صورت یکپارچه نیز طراحی و تولید گردد .
اصول کار تامین و تصفیه هوا در هواساز

به طور کلی اصول کار دستگاه هواساز به تامین هوایی آن بستگی دارد. معمولا سیستم را در فضای باز قرار می دهند تا عمل تامین هوا ایجاد تشکیل شود که این عمل به 3 صورت زیر است :

    تامین صد در صدی هوا از بیرون و ارسال آن به ساختمان (full fresh)
    گردش صد در صدی هوا ی داخل و عدم تامین هوای تازه از بیرون ( circling )
    تامین بخشی از هوای برگشت داخل و بخشی از بیرون و ترکیب هر دو در محفظه اختلاط ( mixing box)

طرز کار تصفیه این سیستم به فیلتراسیون آن بستگی دارد که بسته به نوع کاربری آن متفاوت است. از انواع فیلتراسیون ها مانند فیلتر فلزی ، فیلتراسیون کیسه ای ، فیلتراسیون هپا و فیلتراسیون اوپا استفاده می شود. به طور استاندارد از فیلترهای قابل شستشو آلومینیومی استفاده می شود.
انواع رطوبت زن در هواساز

    رطوبت ساز صنعتی دارای تشتک گرم : ظرفیت این رطوبت ساز ها بسیار وسیع است . تشتک این نوع رطوبت ساز را می توان توسط یک مبدل حرارتی که با بخار یا آب گرم کننده تغذیه می شود گرم کرد. می تواند مستقیما در زیر کانال و یا در محلی مجزا نصب شود و توسط یک شلنگ، بخار تولید شده را منتقل نماید. در هر حالتی که باشد باید یک منیفولد برای توزیع بخار در نظر گرفته شود.
    تمامی رطوبت زن های از نوع تشتک باید دارای وسیله مقدار آب و سیستم تخلیه یا شستشو باشند. اگر از آب خام استفاده میکنید، باید رطوبت زن به صورت دوره ایی تمیز و رسوب زدایی شود.در صورتی که دستگاه کار نمیکند باید تمامی آب داخل آن را تخلیه کرد تا مانع رشد باکتری در محل آب ساکن شود.
    رطوبت ساز با تزریق مستقیم بخار : با افزودن مستقیم بخار به هوا می توان فرآیند رطوبت زنی را ساده کرد. بخار مورد استفاده در این مدل توسط یک دیگ بخار کم فشار تولید خواهد شد. توجه شود که رطوبت زن ها باید در محلی نصب شوند که هوا قبل از تماس با وسایلی چون کویل،دمپر و تیغه منحرف کننده بتواند بخار تغذیه را جذب کند. در غیر این صورت احتمال دارد در داخل کانال تقطیر رخ بدهد. چون در این نوع رطوبت زن، بخار تولید شده در دیگ بخار مستقیما به درون فضا یا کانال توزیع تزریق می شود.
    رطوبت ساز الکتریکی خودکفا از نظر تولید بخار : در این نوع رطوبت ساز صنعتی، آب معمولی شهر توسط انرژی الکتریکی تولید شده به وسیله الکترودها یا گرمکن های مقاومتی تبدیل به بخار میگردد. تولید بخار در فشار اتمسفریک انجام می شود. این بخار از راه یک منفولید به درون سیستم کانال، تغذیه می شود. در برخی از انواع این رطوبت زن های صنعتی، بخار توسط یک فن مستقیما به درون فضای مورد نظر تخیله میگردد.
    رطوبت ساز پودر کننده : در این نوع رطوبت ساز صنعتی، باید تصفیه آب مد نظر باشد و برای حذف کردن غبار از هوای رطوبت زده شده از فیلترهای مناست استفاده کرد. با توجه به نوع کاربری و کیفیت آب، برای حذف مواد معدنی می توان از سیستم اسمز معکوس یا RO  یا تصفیه آب به روش یون گیری DI استفاده کرد. در عین حال، باید توجه داشت که قسمت های خیس دستگاه بتواند در مقابل اثرات خورندگی آب DI یا RO مقاومت داشته باشد.
    رطوبت ساز های دارای بستر مرطوب : در رطوبت سازهای با بستر صلب از یک هسته متخلخل استفاده می شود. هوا بر روی این بستر گردش میکند. همزمان با آن، هوا به درون مجرا می وزد. این رطوبت زن ها آدیاتیک هستند و همزمان با رطوبت زنی، هوا سرد نیز می شود. غالبا این رطوبت زن برای دو منظور (رطوبت زنی در زمستان و سرمایش در تابستان) استفاده می شود. نرخ تبخیر متناسب با درجه حرارت، رطوبت و سرعت هوا تغییر میکند.

اصول رطوبت زنی

در فصول گرم سال که هواساز به صورت سرمایشی کار می کند بخار آب موجود در هوا که با گذر از سطح کویل و برخورد با سطح سرد کویل به مایع تبدیل میشود. آب قطره قطره به محفظه زیرین هواساز می چکد و در آنجا جمع می شود و از آنجا تخلیه می گردد. بدین صورت رطوبت هوا گرفته می شود. ولی اگر در مکان هایی نیاز به رطوبت باشد در مسیر عبور هوا در هواساز از تجهیزات رطوبت زنی مانند افشانک های تزریق آب استفاده می کنیم تا رطوبت را افزایش دهیم .

رطوبت زنی در هواساز
انواع فیلتر های دستگاه هواساز

    فیلتر فلزی :

برای جداسازی ذرات معلق در هوا به‌کار می‌رود و معمولاً از جنس گالوانیزه یا آلومینیوم است. عموماً بعنوان پیش‌ فیلتر یا اولین مرحله فیلتراسیون در هواساز به کار برده می شود .در سامانه‌های تصفیه هوای دیگر نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فیلتر از چندین ورقه مشبک فلزی که بصورت چین‌خورده هستند و روی یکدیگر در داخل یک قاب فلزی مستقر شده‌اند، تشکیل شده‌ است. نحوه قرارگیری این ورقه‌های مشبک در داخل قاب از ورقه‌های با چشمه‌های بزرگتر به ریزتر بوده و قابلیت جداسازی ذرات با قطر بیشتر از یک میلی متر را دارد.

فیلتر دستگاه هواساز

    فیلتراسیون کیسه ای :

    درفیلتر کیسه‌ای، مطابق نامش، پارچه فیلتر برای افزایش سطح فیلتر، به شکل کیسه‌هایی در کنار هم قرار گرفته است. پارچه فیلتر مورد استفاده از الیاف مصنوعی نبافته و قاب فیلتر فلزی یا پلاستیکی می باشد. این نوع فیلتر در کلاس بازدهی F5 تا F9 تولید می گردد و در تهویه مطبوع و صنعتی ، از جمله دستگاه هواساز ، کاربرد وسیعی دارد. هر کی از کلاس های بازدهی دارای راندمان مشخصی در فیلتراسیون گرد و غبار با بزرگی 1 میکرون مورد استفاده قرار می گیرند . این فیلترها جز دسته فیلترهای راندمان بالا می باشند و عموما راندمان این کیسه ها از 45 درصد تا 85 درصد متغیر است.

    فیلتر کیسه ای هواساز
    فیلتر روغنی :

    فیلترهای روغنی از یک سطح، الیاف پلیمری یا الیاف پارچه ای که به نوعی روغن مخصوص بدون بو آغشاه شده، تشکیل شده است. ذرات معلق در هوا با قطر بالاتر از ۱۰ میکرومتر در عبور از این سطح روغنی به آن می چسبند و ذران ریزتر همراه هوا از آن عبور میکند.این فیلترها معمولا به صورت پنلی در ابعاد ۶۰۰ * ۶۰۰ و ۶۰۰ *۳۰۰ میلی متر و ضخامت ۱۰۰ میلی متر می باشند . نوعی از این فیلترها به صورت یک رول می باشد که مدام بین دو قرقره در حرکت است و هنگام جمع شدن روی هم قرقره دوباره به روغن آغشته می گردد و هم ذرات جمع شده روی سطح توسط یک تیغه از روی سطح فیلتر جدا میگردد راندمان این فیلترها بین ۳۰ تا ۵۰ درصد می باشد و در گروه G4 – F6 قرار میگیرد.
    فیلتر خشک :

    این نوع فیلترها که به عنوان پیش فیلتر استفاده می گردد به راحتی قابل شستشو و تعویض می باشد ذرات با قطر بالاتر از ۱۰۰۰ میکرون را می توانند با راندمان ۶۰ درصد و با قطر بالاتر از ۱۰۰ میکرون با راندمان ۲۰ درصد جذب میکند. این فیلترها می توانند از چند سطح مش آلومینیومی یا گالوانیزه و یا پد الیاف پلیمری باشند.راندمان و قدرت جذب فیلترهای پد دار از فیلتر های فلزی بالاتر می باشد.پد الیاف نیز در یک قاب آلومینیومی با گالوانیزه چوبی قرار می گیرند که حالت خود را حفظ نمایند.سرعت حرکت هوا روی این فیلتر مانند فیلترهای روغنی توصیه می شود.
    فیلتر های کربن اکتیو ( الکترو استاتیک):

    عملکرد فلیترهای کربن اکتیو، الکترو استاتیک به این صورت است که با استفاده از جذب ذرات گاز و بخار در حد میلیون و یا حتی در حد بیلیون است. این فیلترها می توانند در جذب و حذف دود سیگار و آلاینده هایی از این دست بسیار موثر باشند. نوع دیگر این فیلترها که الکترواستاتیک می باشد با استفاده از صفحات باردار این سیستم ها هوای یونیزه جذب و فیلتراسیون می شود. فیلترهای فرا بنفش که نوعی فیلتر الکتریکی محسوب می شوند می توانند میکروارگانیسم هایی نظیر ویروس ها، باکتری ها و قارچ ها را نیز جذب نمایند.
    فیلتراسیون هپا :

    HEPA FILTER که مختصر شده کلمه Filter High Efficiency Particulate Air ( فیلترینگ ذرات هوا با عملکرد بالا) بوده ، یکی از مهم ترین نوع فیلترها در سیستم ها تهویه مطبوع یا تصفیه هوا می باشد . این نوع فیلتر عموما براساس نوع طراحی و آنالیز هوا مورد استفاده قرار می گیرد . این نوع فیلترها قادرند ذرات را تا بزرگی 0.3 میکرون را فیلتر کنند . این فیلترها بر اساس نوعی رده بندی در تیپ های مختلف قرار می گیرند و اگر کنار اسم فیلتر از حرف W استفاده شود به معنای قابل شستشو بودن می باشد.از طرفی هر کدام از انواع فیلترها  قادرند تا درصد معینی از ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون را فیلتر کنند که با توجه به همین درصد در رده ها مختلف قرار می گیرند . در جدول زیر انواع رده بندی فیلتر نوع هپا مشخص شده است .

    دستگاه هواساز
    فیلتراسیون اولپا :

    ULPA FILTER که مختصر شده کلمه Ultra – Low Particulate Air Filter  ( فیلترینگ ذرات بسیار ریز هوا ) بوده یکی دیگر از بخش ها مختلف فیلتراسیون هوا محسوب می شود. تقریبا به لحاظ عملکرد مشابه فیلتر نوع هپا می باشد. با این تفاوت که این نوع فیلتراسیون قادر است آلاینده ها ذرات هوا را تا بزرگی 0.12 میکرون فیلتراسیون کند.

 
قیمت هواساز صنعتی | قیمت هواساز خانگی

قیمت هواساز وابسته به نوع کاربری ، متریال مورد استفاده در تولید هواساز ، میزان ظرفیت هوادهی دستگاه و همچنین ظرفیت برودتی و گرمایشی آن متغیر باشد . قیمت نهایی محصول وابسته به تعداد تجهیزات به کار رفته در این تجهیز برآورد می گردد. هرچه میزان پارامترهای کنترلی هوا افزایش یابد ، تجهیزات به کار رفته در دستگاه نیز افزایش می یابد و در نتیجه قیمت آن نیز افزایش خواهد یافت. به منظور تعیین دقیق قیمت هواساز صنعتی و خانگی لطفا با کارشناسان شرکت تماس حاصل نمایید.
مزایای هواساز

هواسازها دارای تنوع بالایی برای خریداران و کاربران هستند. چه از لحاظ ابعادی و ظرفیتی، چه از نظر اجزای سازنده و نوع و کیفیت آن ها و چه حتی از نظر کارایی و نحوه عملکرد می توان رنج وسیعی از هواسازها را برشمرد. علاوه بر آن، برخی از تولید کنندگان امکان طراحی و تولید سیستم های سفارشی مطابق نیاز و میل کاربران را نیز ارائه می دهند که می تواند موید پیشرفت و کارآمدی این سیستم ها باشد.

مزایای هواساز

 

    راندمان بالای هواسازها.
    قابلیت کاربرد برای سرمایش و گرمایش.
    امکان تنظیم دمای هوا و تعیین برنامه هفتگی.
    دارای ریموت کنترل از راه دور.
    مستقل بودن تهویه مطبوع هر واحد آپارتمان.
    امکان تنظیم میزان اختلاط هوای برگشتی با هوای تازه و صرفه جویی در انرژی.
    استفاده از چندین لایه فیلتر برای تولید هوای پاک.

 

 


ترموستات اصل هانیول با ترموستات تقلبی چه تفاوت هایی دارد؟
ترموستات چیست؟

ترموستات وسیله ای برای کنترل دما است که دمای هوای محیط را حس می کند و با توجه به نقطه تنظیم مورد نظر، فرامینی را در جهت رساندن دمای فضا به دمای مطلوب و حفظ آن صادر می کند.
چرا ترموستات تقلبی؟

ترموستات تقلبی ( Counterfeit Thermostat ) پدیده ای است که در آن افراد سودجو با استفاده از مبادی غیر رسمی اقدام به واردات ( قاچاق ) آن می کنند و بدون پرداخت حداقل ۴۰ درصد حقوق و عوارض گمرکی و با قیمت خرید بسیار ناچیز از کشورهای آسیای شرقی کالای غیر اصل و تقلبی را با قیمت نزدیک یا کمی زیر قیمت ترموستات های اصلی می فروشند و سود بالای کسب می کنند.

در بسیاری از مواقع فروشنده نیز ادعا می کند که هر دو نوع کالا را دارد و اینکه تقلبی و اصل با هم فرقی ندارند و شما فقط پول بیشتری برای برند می دهید! پس از اتمام مطالعه ی این مقاله متوجه خواهید شد که تفاوتهای بسیاری چه از نظر ظاهری و چه از نظر عملکردی بین ترموستات اصل و تقلبی وجود دارد و فروشنده ای که ادعا می کند هر دو نوع را دارد به هیچ عنوان قابل اعتماد جهت مشاوره ی قبل از خرید نیست و فقط به دنبال منفعت شخصی است.

تنها ابزار مورد استفاده ی کلاهبرداران نا آگاهی خریداران است. به دلیل اهمیت موضوع و با توجه به درخواست های مکرر مهندسین و پیمانکاران تصمیم گرفته ایم در سلسله مقالاتی به بررسی و مقایسه ترموستات های اصل و تقلبی و خطرات آن ها بپردازیم.
هزینه های پنهان استفاده از ترموستات تقلبی

با استفاده از این نوع ترموستات های تقلبی رسیدن به دمای آسایش تقریبا امری محال است زیرا آن ها دقت و حساسیت پایینی در اندازه گیری و تنظیم دما دارند و این مسئله شرایط آسایش حرارتی را بیش از پیش به مخاطره می اندازد. هزینه ی زیادی برای خرید اقلامی از جمله چیلر و فن کویل شده است و با یک خرید نادرست از افراد سودجو، کارایی سیستم ازی بین می رود. در برخی از موارد تجربه داشته ایم که استفاده از ترموستات های تقلبی باعث آسیب جدی به موتور فن کویل ها نیز شده است. عدم دقت این ترموستات ها باعث می شود تا دمای مورد نیاز تامین نگردد که در نتیجه ی آن هزینه های مربوط به قبوض برق، گاز و آب بسیار بیشتر خواهد بود.


تجهیزات و مواد اولیه مورد استفاده در ترموستات های تقلبی

بنا به عدم رعایت استاندارد های مورد نیاز و با هدف افزایش سود، کلاهبرداران کالایی سفارش می دهند که با پایین ترین کیفیت ساخت باشد. به طور مثال کنتاکت ها و کلید های نامرغوب پس از مدت کوتاهی از بین می روند یا در اثر گرم شدن بیش از حد دچار خطای بالایی می شوند و احتمال آب شدن و آتش سوزی ِ آنها بسیار بالاست. در جنس بدنه ترموستات های تقلبی از مواد بازدارنده و مقاوم در برابر آتش استفاده نشده است و بنا به استفاده از مواد اولیه بی کیفیت در ساختار بدنه ی آن ها، در هنگام آتش سوزی مشتعل می شود و دود بسیار زیادی تولید می کنند.
نحوه ی تشخیص ترموستات تقلبی آنالوگ

در این بخش به بررسی تفاوت های ترموستات هانیول اصل و تقلبی آنالوگ می پردازیم. توجه داشته باشید که استفاده از تامین کننده ی معتبر تا حد بسیار زیادی باعث آرامش خیال خریدار می گردد ولی بررسی ترموستات قبل از خرید همیشه توصیه می گردد.

–          به کد های (Code)  محصول هانیول توجه کنید. اگر محصولی را دیدید که کد روی محصول با کد روی جعبه حتی فقط یک حرف اختلاف داشته باشد مطمئن باشید که جنس تقلبی است.

ترموستات آنالوگ تقلبی هانیول

–          دیافراگم ترموستات غیر اصلی بسیار کوچک تر از جنس اصلی است. این ترفند به کلاهبرداران اجاره می دهد تا قیمت را کاهش دهند. توجه داشته باشید پس از مدتی استفاده، ترموستات تقلبی عملا هرزگرد می شود و قابلیت تنظیم ترموستات از بین می رود. قطر دیافراگم اصلی ۵۲ میلیمتر و قطر دیافراگم تقلبی ۳۷ میلیمتر است. نقطه ی قوت و مزیت رقابتی اصلی ترموستات های هانیول دیافراگم های با کیفیت آن است.

دیافراگم ترموستات اصل و تقلبی هانیول

 

ترموستات اصل هانیول و تقلبی

–          توجه داشتید باشید که سازمان تولید انبوه کارخانه ی هانیول، با برنامه ریزی بسیار پیچیده و اجزا و قطعات مهندسی شده اقدام به تولید می نماید. هر قطعه و پارت تولید شده قالب و کد قالب مشخص خود را داراست و امکان ندارد قطعه ای را ببینید که شماره ی پارت  حک شده نداشته باشد.

ترموستات اصل و تقلبی هانیول

–          در هولوگرام های اصلی هانیول همگی نام برند را Honeywell و بدون کم و کاست و تغییر درج می شود.

هولوگرام تقلبی ترموستات هانیول

–          کیفیت ساخت برد الکترونیکی و قطعات آن در ترموستات اصل هانیول بسیار بالاتر از مدل های تقلبی است. این امر به افزایش طول عمر مفید دستگاهها و عدم آسیب به دیگر تجهیزات و عملکرد مناسب و بهینه ترموستات می انجامد.

برد الکترونیکی ترموستات اصل هانیول

–          به روی در جعبه مقوایی ترموستات های الکترومکانیکی هانیول اصل، کد مخصوصی حک شده است.

شماره سریال جعبه ترموستات اصل هانیول
نحوه ی تشخیص ترموستات تقلبی دیجیتال

– به برد الکترونیکی دقت کنید، در شکل های زیر تفاوت های ترموستات اصل با تقلبی از نظر برد الکترونیکی به نمایش گذاشته شده است.

 

–  یکی از شکایات همیشگی خریداران ترموستات دیجیتال تقلبی، از کار افتادن و سوختن پاور باکس پس از مدتی استفاده است.

– در ترموستات های تقلبی دیجیتال موجود در بازار ایران، اسامی شرکت هایی بجز هانیول به روی برد چاپ شده است که در شکل زیر قابل مشاهده است:

در پایان  اگر هدف استفاده از سیستم چیلر و فن کویل تامین آسایش کاربر است چرا نباید برای خرید ترموستات اصل که بین  ۰.۵ درصد تا  ۱ درصد هزینه ی کل سیستم تهویه مطبوع را در بر می گیرد هزینه کنیم؟

همانطور که در نمودارهای  شکل ۳ و ۴ قابل مشاهده است مصرف آب گرم هتل ها در ساعات مختلف شبانه روز به شدت دارای نوسان است. این مسئله پتانسیل استفاده از سیستم پمپاژ دور متغیر را به خوبی نمایش میدهد. در سیستم پمپاژ دور ثابت انتخاب پمپ ها باید بر اساس شرایط تمام بار (بیشترین میزان مصرف) صورت گیرد، علیرغم این که شرایط تمام بار تنها در بازه های زمانی کوتاهی رخ می دهد، پمپ های دور ثابت همیشه دبی ثابتی را عبور می دهند (جریان حداکثر) که بر اساس بار لحظه ای بخشی از جریان بای پس می شود. اما در سیستم های دور متغیر، متناسب با میزان بار، دور پمپ و بالطبع دبی عبوری تغییر می کند.

بر اساس قانون تشابه در پمپ ها قدرت مورد نیاز پمپ با توان سوم دور پمپ متناسب است. در نتیجه تغییر دور پمپ بر اساس بار تاثیر به سزایی در کاهش مصرف انرژی دارد.

استفاده از سیستم‌های پمپاژ با سرعت جریان ثابت طی سال های گذشته رایج بوده است و امروزه در تاسیسات کوچک هنوز هم از آن استفاده می‌شود، زیرا از نظر هزینه اولیه مقرون به صرفه  هستند. با این حال امروزه با افزایش هزینه‌های انرژی و لزوم صرفه‌جویی در مصرف آن، توجه روزافزونی به پمپ های دور متغیر به خصوص در تاسیسات متوسط و بزرگ می‌شود. یکی از اهداف مهم در استفاده از این فن‌آوری، تأمین همه محدوده‌های دبی‌های مورد نیاز با حداقل تعداد پمپ‌ها و کاهش پیچیدگی‌های سامانه می‌باشد.

بر اساس نمودارهای شکل ۳ و ۴ با استفاده از سیستم پمپاژ دور متغیر نسبت به سیستم های متداول دور ثابت در هتل نمونه شماره ۱ در حدود ۶۷ درصد و در هتل نمونه شماره ۲ در حدود ۶۴ درصد مصرف انرژی را کاهش می دهد. که با توجه به میزان مصرف انرژی پمپ ها این رقم در طول زمان منجر به صرفه جویی بزرگی در هزینه انرژی مصرفی خواهد شد.

به طور مثال در یک نمونه پروژه هتل جهت تولید آب گرم مصرفی از ۱۸ مبدل حرارتی در ۶ گروه ۳ تایی (در هر گروه ۱ عدد رزرو) استفاده شده است. پمپ های گردش آب گرم شامل ۴ عدد پمپ دور ثابت (۱ عدد رزرو) می باشند. برای کنترل دمای آب گرم مصرفی، هر گروه از مبدل های حرارتی مجهز به یک شیر کنترل سه راهه شده اند (شکل

فرآیند تبادل گرما بین دو سیال با دماهای مختلف که به وسیله ی یک جدا کننده صلب از هم جدا شده اند در بسیاری از کاربردهای مهندسی یافت می شود. دستگاهی که این فرآیند تبادل را انجام می دهد به مبدل حرارتی (Heat Exchanger) معروف است.

به عبارت دیگر مبدل حرارتی وسیله‌ای است که برای انتقال حرارت موثر بین دو یا چند سیال ساخته شده است که در آن دوسیال توسط یک دیواره از هم جدا شده‌اند، بنابراین دوسیال هیچ‌وقت در یکدیگر مخلوط نمی‌شوند.

بیشترین استفاده مبدل‌های حرارتی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، پالایشگاه‌ها، تصفیه گازهای طبیعی، نیروگاه ها، یخچال‌ها، سیستم های گرمایش ساختمان ها و تهویه مطبوع و همچنین بازیابی گرمای تلف شده در فرآیندهای شیمیایی است.

 


    عدم اشغال فضای خانه به دلیل نصب بر روی پشت بام.
    نصب و راه اندازی آسان.
    تعمیرات و نکهداری آسان.

معایب هواساز

    نیاز به موتورخانه و تجهیزات چیلر و بویلر.
    نیاز به کانال کشی و افزایش هزینه مربوط به آن.
    در برخی از این دستگاه ها، دما و رطوبت هوا به طور دقیق تنظیم نمی شود.
    برای مناطق با رطوبت بالا مناسب نمی باشد.

  • یک برنامه نویس